avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia fara preaviz & problema ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia fara preaviz & problema ITM

Buna ziua.
In urma unei sesizari catre ITM in legatura cu intarzierea/neplata salariului a angajatorului am primit un raspuns vag care include cateva articole din codul muncii si urmatoarea chestie: in luna ianuarie angajatorul a informat itm ca este in lipsa de lichiditati si ca timp de 6 luni plata salariului se va reesalona intr-un termen de maxim 60 de zile,informarea asta este semnata de catre reprezentatii angajatilor (angajati care nu au fost informati despre asa ceva,a fost aflat acest lucru prin aceasta sesizare catre ITM).
Acum intrebarile sunt urmatoarele:
Cum se poate asa ceva?In codul munci scrie clar ca plata salariului trebuie facuta cel putin o data pe luna (lucru care angajatorul nu l-a facut,a platit un salariu la doua luni)
Angajatul isi poate da demisia fara preaviz cu motivul nerespectarii contractului de munca?Inca de la angajare,angajatorul nu a platit salariile la timp,tot timpul au fost platite cu cel putin o saptamana intarziere.

O alta problema ar fi urmatoarea: ITM a trimis acelasi raspuns (cu tot cu datele personale a celui care a facut plangearea) catre ANGAJATOR.Din cate stiu datele personale nu ar fi trebuit furnizate angajatorului.Se poate face o plangere undeva in legatura cu asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 16 Iunie 2013
anybodi a scris:

Angajatorul a trimis o instintare catre ITM in legatura cu lipsa de lichiditati si ca va plati salariile in decurs de 60 de zile pe o perioada de 6 luni,deci legal ar putea fi acoperit.

Conform carei legi ar fi acoperit? Angajatorul este obligat la plata salariului, cel putin o data pe luna, la data prevazuta in contract.
Faptul ca a instiintat ITM-ul ca nu poate achita salariile si doreste sa le esaloneze nu il scuteste de la obligatia enuntata mai sus. ITM-ul nu da astfel de aprobari sau derogari de la lege.
Clauzele CIM si/sau CCM la nivel de unitate vor trebui respectate pe tot parcursul derularii lor.
In cazul nerespectarii clauzelor aveti dreptul la o actiune in justitie,
Prin acea instiintare se poate dovedi buna-credinta a angajatorului de a achita salariile restante, altceva nu .
Buna credinta nu prea este,nu a informat angajatii,el a vrut doar sa fie acoperit,dar in raspunsul de la ITM scria ca angajatorul plateste esalonat slariile pe o perioada de 60 de zile ... deci nu in fiecare luna,salariul din martie de exemplu a fost primit dabea in iunie ... Am sa pun mai jos citatul complet al acelei cereri:

"In respectarea dispozitiilor mentionate,angajatorul a prezentat informarea din data de xx.01.2013, semnata de catre reprezentatii slariatilor,in care se mentioneaza ca societatea inregistreaza intarzieri la plata salariului,din lipsa de lichiditati.
Se mentioneaza ca se reesaloneaza plata salariilor cu maxim 60 de zile pentru o perioada de 6 luni,astfel ca plata salariului pentru luna martie 2013 se va efectua pana la data de xx.06.2013."

Directivele mentionate anterior sunt: art 161,166(1) si (4)si art 40 alin 2 litera c si d

Mai exact: art 161: salariile se platesc inaintea orcaror obligatii bansti ale angajatorului
art 166 alin 1 - salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna
art 166 alin 4 - intarzierea nejustificata sau neplata salariului poate determina obligarea angajatorului sa plateasca daune pentru repararea prejudiuciului produs salariatului.
art 40 alin 2 lit c - angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege,contactul colectiv si individual de munca,respectiv sa asigure plata salariului la data stabilita
art 40 alin 2 lit d si art 5 alin 1 - angajatorul are obligaia sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara (lucru care nu s-a intamplat)

Nu inteleg o chestie,de ce ITM-ul a permis plata esalonata a salariului pe o perioada de 60 de zile daca salariu trebuie platit cel putin o data pe luna,asa cum specifica si ei.

Daca doriti pot pune o scanare a raspunsului primit (binenteles,cu datele personale si ale firmei cenzurate)
Art.166 alin.4 C.mun. nu ii este aplicabil - Codul se refera la intarzierea nejustificata, din acea instiintare se pare ca exista o justificare pentru intarziere.

ITM-ul nu a permis asa ceva, ati vazut dvs o decizie a ITM-ului data in acest sens? ITM-ul a luat la cunostinta de aceasta situatie si nicidecum nu a dat o astfel de aprobare.
Asa am inteles eu din raspunsul lor ... Deci se poate demisiona fara preaviz chiar daca ITM-ul a fost instiintat de intarzierea salariilor,nu?nDupa demisie,in cat timp este obligat angajatorul sa faca
[ link extern ]
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Neplatit de doua luni: salariu, asigurare etc. Ioana1313 Ioana1313 Buna ziua, angajatorul (SC xxx SRL) nu a platit de doua luni (de la angajare) nici salariul, nici contributiile la stat (asigurare medicala, de pensie, somaj ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz.cum se face lichidarea la zi? bc08fal bc08fal Sunt angajat la o firma de paza si protectie ca sofer.vreau sa-mi dau demisia.aceasta o sa includa si zilele de preaviz,dar cum fac sa obtin lichidarea la ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ChivuLiviu ChivuLiviu Buna seara si la multi ani la toata lumea buna! Am si eu o intrebare va rog... Daca am semnat un contract de munca pe perioada de 12 luni,am convenit cu ... (vezi toată discuția)