avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical pentru PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical pentru PFA

Ca PFA ,daca am avut un accident la locul de munca mi se plateste concediul medical de CASS?Daca da,spuneti-mi va rog cum se procedeaza(care sunt demersurile?)Accidentul este destul de grav si nu-mi pot folosi bratul cel putin 2 luni,de aceea as vrea indemnizatia de concediu sa nu raman fara nici un venit!
Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: lorei , utilizator 08:13, 9 Ianuarie 2017
Daca voi lucra ca PFA si salariat in acelasi timp, la acelasi angajator, cu 50% din venituri ca PFA si 50% venituri ca salariat, cand se calculeaza indemnizatia pt. concediul medical, se iau in calcul ambele venituri?....Din ce am citit pe forumuri am inteles ca nu poti plati contributia pentru indemnizatia de concediu si ca PFA, daca deja este platit ca salariat...


Va multumesc
1. Nu am gasit un text de lege care sa interzica plata unui concediu medical si in calitate de salariat si in calitate de PFA.

2. Numai ca in calitate de PFA:
- trebuie sa platiti si cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii;
- un rand de certificate medicale se depune la CJAS care calculeaza si plateste indemnziatia.

3. Cititi si raspunsurile de mai sus date primului user.

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

5. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
...
Am și eu o intebare: daca plătesc doar CASS și impozit și o sa plătesc și 0, 85% atunci o sa primesc concediu medical? Citisem undeva ca trebuie sa plătesc și CAS pt a avea concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de concediu de risc maternal cumulata ca salariata si p.f.a. ambroziem ambroziem buna ziua. sotia mea care este insarcinata a avut venituri atat de natura salariala (ca angajata cu c.i.m.) cat si independente (ca p.f.a.). si pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de maternitate jamesbond12 jamesbond12 Buna seara. Sotia mea urmeaza sa intre in concediul de maternitate saptamana viitoare. In ultimele 6 luni, pe langa salariu primit de la angajator, a ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal julias julias de astazi sunt in concediu prenatal.spuneti-mi va rog daca cei 85% primiti sunt din media veniturilor sau numai din venitul salarial mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)