avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor deces

va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti in cazul decesului unui asigurat de unde primesc ajutorul de deces urmasii acestuia.....va intreb acest lucru deoarece cei de la casa de asigurari fac trimitere la unitatea angajatoare sa faca plata .....dar aici nu au prevazut asa ceva in acordul colectiv de munca
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:10, 17 Iunie 2013
Faptul ca nu au trecut prevederile legale nu ii exonereaza de la plata acestui ajutor.
In legea 263/2012 gasiti aceasta :
ART. 38
(1) Sumele reprezentând ajutor de deces, care se plãtesc de angajator asiguraţilor, potrivit prevederilor prezentei legi, în contul asigurãrilor sociale, se reţin de acesta din contribuţiile de asigurãri sociale datorate pentru luna respectivã.
(2) Sumele reprezentând ajutor de deces plãtite de angajator asiguraţilor, potrivit prevederilor prezentei legi, care depãşesc suma contribuţiilor datorate de acesta în luna respectivã se recupereazã din contul asigurãrilor sociale de la casa teritorialã de pensii în raza cãreia se aflã sediul acestuia, respectiv de la casa de pensii sectorialã.

Ajutorul de deces si ajutorul de inmormantare, desi marcheaza acelasi eveniment, se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate.
Ele pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi, intrucat sursele de acordare sunt diferite.
Daca ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat, ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, respectand prevederle contractului de munca.

Ajutorul de deces se obtine de la una din urmatoarele institutii, in functie de situatia persoanei decedate (angajat, pensionar sau somer):
a. de la unul din angajatorii persoanei decedate.

b. de la Casa de Pensii de care apartinea persoana pensionata decedata.

c. de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca pe ale carei liste figureaza ca somer persoana decedata.
CARE ESTE CADRUL LEGAL PENTRU ACORDAREA AJUTORULUI DE INMORMANTARE DACA SE ACORDA DIFERIT
Cadrul legal al acordarii ajutorului de inmormantare il poate constitui c.i.m., ccm aplicabil sau reg.intern al angajatorului.

p.s.
incercati sa nu mai scrieti cu majuscule. Este o incalcare a regulamentului de postare pe Forum.
imi cer scuze pt.scris.....dar in cazul in care nu este prevazut in ccm acest lucru inseamna ca nu se poate beneficia de ajutor?

Alte discuții în legătură

Ajutor deces invatamant elzgeo elzgeo Buna ziua! Va rog sa lamuriti care este valoarea ajutorului de deces, pentru un salariat din invatamant? Are vreo valoare contractul colectiv de munca( 5 ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare.. leta2010 leta2010 buna seara! Va rog sa ma lamuriti in legatura cu o problema.In ianuarie 2010 sotul meu, cadru didactic, a decedat. Conform legii 128/1997 republicata si CCM ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare laro laro Buna ziua , o rugaminte mare , nu stiu cum se procedeaza in cazul unei angajate la Primarie ? Persoana este angajata ca asistent social la Primarie pentru ... (vezi toată discuția)