avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SPOR VECHIME IN ZILE DE CONCEDIU
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SPOR VECHIME IN ZILE DE CONCEDIU

BUNA ZIUA, DACA AM O VECHIME CE DEPASESTE PUTIN PESTE 10 ANI, NR ZILELOR DE CONCEDIU ESTE TOT 21 ? SAU 25? (in ce art. din lege se specifica acest lucru?) MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:57, 17 Iunie 2013
Conf art 145 alin 1 CM durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
Conf art 145 alin 2 CM durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

In concluzie durata CO, raportata la vechimea pe care o aveti se stabileste conf CIM, CCM la nivel de unitate sau conform actelor normative, daca faceti parte din sistemul bugetar.
In HG nr.250/1992 republicata, privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, la art.1 se prevede faptul ca
"(1) Salariatii din administratia publica au dreptul, in fiecare an calendaristi, la un concediu de odihna platit, cu o durata de 21 sau 25 zile lucratoare, in raport cu vechimea lor in munca, dupa cum urmeaza:
Vechimea in munca Durata concediului
----------------- ------------------
- pina la 10 ani 21 zile lucratoare
- peste 10 ani 25 zile lucratoare
(2) Salariatii din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna platit, cu o durata de 18-25 zile lucratoare, in raport cu vechimea in munca, dupa cum urmeaza:
Vechimea in munca Durata concediului
----------------- ------------------
- pina la 5 ani 18 zile lucratoare
- intre 5 si 15 ani 21 zile lucratoare
- peste 15 ani 25 zile lucratoare
(3) Pentru tinerii in virsta de pina la 18 ani, durata concediului de odihna este de 24 zile lucratoare. La stabilirea duratei concediului de odihna se ia in considerare virsta pe care acesti tineri au avut-o la data de 1 ianuarie din anul calendartistic respectiv.
(4) Personalul din activitatea de cercetare stiintifica atestat, incadrat in unitatile bugetare, are dreptul la un concediu de odihna platit, stabilit in raport cu vechimea in munca, dupa cum urmeaza:
- 24 zile lucratoare pentru salariatii cu o vechime in munca de pina la 5 ani;
- 26 zile lucratoare pentru salariatii cu o vechime in munca de 5-15 ani;
- 28 zile lucratoare pentru salariatii cu o vechime in munca de peste 15 ani"

Acuma depinde si unde va desfasurati activitatea.
in ce sector lucrati , bugetar - personal contractual sau functionar public - sau privat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul legal dupa noul cod al muncii maxim63 maxim63 AS DORI SA STIU CARE ESTE MINIMUL SI MAXIMUL DEZILE CONCEDIU LEGAL DE ODIHNA PE AN LA O VECHIME DE 27 DE ANI IN CIMPUL MUNCII??? TOT ODATA IN CITE ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna sinc sinc Lucrez intr-o scoala generala ca personal didactic auxiliar,cu vechime de 21 ani.Vreau sa stiu la cate zile de concediu pe an am dreptul? Anii trecuti aveam ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca cipanu cipanu potrivit carei legi zilele de concediu de odihna se majoreaza la 25 daca vechimea in munca este de peste 10 ani? (vezi toată discuția)