avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete de masa - valoare iunie 2013
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete de masa - valoare iunie 2013

Buna ziua,

Am primit si luna aceasta tichete de masa in valoare de 9RON; solicitand o explicatie angajatorului pentru neaplicarea Ordinul MMFPSPV nr. 882/2013, ni s-a replicat ca :
-A acorda tichete de masa este la latitudinea angajatorului( precizez ca la angajare am semnat pentru salariu+tichete de masa)
- Numarul tichetelor de masa acordate este la latitudinea angajatorului.
- Valoarea tichetelor acordate este la latitudinea angajatorului.

Mentionez ca firma nu are probleme financiare.

Este normal sau este un abuz?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:17, 17 Iunie 2013
Este corect, insa acest lucru trebuie prevazut in CCM la nivel de unitate

Conf art 2 HG 5/1999 angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum şi valoarea nominală a tichetului de masa, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariaţilor;
c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masa, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.
Angajatorul nu are obligatia de a mai indexa semestrial valoarea tichetelor de masa.
Astfel, potrivit art. I din OUG nr. 121/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative, valoarea nominala a unui tichet de masa, poate fi indexata, semestrial, cu indicele preturilor de consum inregistrat la marfurile alimentare, comunicat de Institutul National de Statistica. Totodata, potrivit aceleasi OUG, valoarea sumei lunare acordata sub forma de tichete de cresa poate fi indexata semestrial cu indicele inflatiei comunicat de INS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare tichet de masa djkt2 djkt2 Buna ziua, Stiti ca de 2 luni s-a modificat valoarea tichetelor de masa de la 9 lei la 9,35. Cui te poti adresa in cazul in care angajatorul nu respecta ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa iulianaadriana iulianaadriana Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca in cazul demisiei fara preaviz firma poate sa imi retina bonurile de masa. Mentionez ca demisionez fara preaviz deoarece ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, va rog sa îmi spuneți dacă se poate acorda tichete ... Monica.Monica Monica.Monica Bună ziua, va rog sa îmi spuneți dacă se poate acorda tichete de masa doar unor angajați din societate? Mulțumesc! (vezi toată discuția)