avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program operatori PC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program operatori PC

Bună ziua
Aş vrea să ştiu care este programul de lucru pe zi pentru operatori PC ( pauze, program redus).
Mulţumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:01, 18 Iunie 2013
Programul de munca este cel prevazut in c.i.m.

Sfaturi pentru utilizatorii calculatoarelor
Ergonomie
In aceasta categorie sunt cuprinse acele elemente care duc la crearea unui mediu sanatos de lucru, si anume:
 pastrarea unei distante optime fata de monitor (recomandat 60 de cm), pentru a evita afectarea ochilor ;
 pozitionarea adecvata a monitorului, mouse-ului si tastaturii;
 utilizarea unor scaune reglabile ;
 distanta adecvata pentru genunchi si coapse de la birou la terminal ;
 tastatura ergonomica cu un design ce permite o pozitionare corecta a mainilor ;
 luminozitate si aerisire buna a incaperii;
 pauze de 10 minute dupa fiecare 50 de minute in fata calculatorului ;
 antebratele si coapsele trebuie sa fie orizontale, coatele apropiate de corp astfel incat sa formeze un unghi de 90º cu antebratul. Spatele se tine drept si talpile sprijinite in intregime pe podea ;
 degetele se tin usor curbate pe tastatura iar tastele se ating usor, fara brutalitate ;
 ecranul monitorului se va curata eliminandu-se orice pata, reflexie sau stralucire. Contrastul si luminozitatea monitorului se vor regla convenabil. Se vor elimina sursele de zgomot.
 cablurile de alimentare sa fie bine reglate si protejate ;
 dotarea ferestrelor cu jaluzele pentru a evita stralucirea sau reflexia luminii ;
 asigurarea existentei unei surse de lumina pentru a evita oboseala ochilor ;
 intreruperi frecvente ale lucrului la calculator (se recomanda privitul unei plante sau iesirea la aer curat).

OBLIGATII ANGAJATORI
Lucrătorii de birou sunt admişi la lucru numai după verificarea aptitudinilor şi documentelor de identitate, efectuarea vizitei medicale, instruirea la angajare , la locul de muncă şi cunoaşterea măsurilor de prevenire şi protecţie specifice activităţilor proprii.
Lucrătorii de birou trebuie să cunoască modul de deplasare în interiorul societăţii, regulile interne precum şi indicaţiile conducătorului locului de muncă referitoare la activităţile specifice.
Utilizarea echipamentelor de birou nu trebuie să prezinte riscuri pentru lucrători.
La ecranele de vizualizare caracterele de pe ecran trebuie să fie bine definite şi distincte, de dimensiuni corespunzătoare şi cu spaţiu suficient între caractere şi între rânduri.
Imaginea de pe ecran trebuie să fie stabilă, fără fenomene de scânteiere sau alte forme de instabilitate.
Strălucirea şi/sau contrastul dintre caractere şi fondul ecranului trebuie să poată fi uşor de reglat şi de adaptat condiţiilor ambiante.
Ecranul trebuie să poată fi orientat şi înclinat cu uşurinţă în funcţie de necesităţi.
Tastatură trebuie să fie înclinabilă şi separată de ecran, astfel încât să permită lucrătorului găsirea unei poziţii de lucru confortabile, care să evite oboseala braţelor şi mâinilor.
Spaţiul din faţa tastaturii trebuie să fie suficient pentru a permite sprijinirea mâinilor şi braţelor
Poziţia tastaturii şi caracteristicile tastelor trebuie să faciliteze utilizarea tastaturii.
Masă sau suprafaţă de lucru trebuie să aibă o suprafaţă puţin reflectantă, să aibă dimensiuni suficiente şi să permită o amplasare flexibilă a ecranului, tastaturii, documentelor şi echipamentului auxiliar.
Trebuie să existe spaţiu suficient pentru a permite lucrătorilor o poziţie confortabilă.
Scaunul de lucru trebuie să fie stabil şi să asigure operatorului libertate de mişcare şi o poziţie confortabilă., trebuie să poată fi reglat pe verticală, spătarul scaunului trebuie să poată fi înclinat şi reglat pe verticală.
Un reazem pentru picioare trebuie pus la dispoziţie celor care îl doresc.
Prin dimensiunile şi amenajarea sa, postul de lucru trebuie să asigure utilizatorului un spaţiu suficient, care să îi permită să îşi schimbe poziţia şi să varieze mişcările.
Iluminatul general şi iluminatul local (lămpi de lucru) trebuie să asigure condiţii de iluminat satisfăcătoare şi un contrast corespunzător între ecran şi mediul înconjurător, ţinând seama de tipul de activitate şi de necesităţile vizuale ale utilizatorului.
Strălucirile şi reflexiile supărătoare pe ecran sau pe orice alte echipamente trebuie evitate prin amenajarea locului de muncă şi a postului de lucru în funcţie de amplasarea şi caracteristicile tehnice ale surselor de lumină artificială.
Posturile de lucru trebuie să fie amenajate astfel încât sursele de lumină, cum ar fi ferestrele şi alte deschideri, pereţii transparenţi sau translucizi, precum şi echipamentele şi pereţii de culori deschise, să nu provoace străluciri orbitoare directe şi să antreneze cât mai puţin posibil reflexii pe ecran.
Ferestrele trebuie prevăzute cu un sistem adecvat de acoperire, cu posibilităţi de reglare pentru a atenua lumina naturală la postul de lucru.

REGLEMENTARI SSM
Lucratorii care urmeaza sa desfasoare activitati la echipamentele de calcul, vor fi incadrati si repartizati la posturile de lucru numai dupa efectuarea examenelor medicale obligatorii prevazute de reglementarile in vigoare ale Ministemlui Sanatatii, inclusiv a examenului medical oftalmologic.
Examenul medical se va realiza periodic, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 15/1982 al Ministemlui Sanatatii si ori de cate ori lucratorii acuza simtome vizuale sau generate posibil a fi determinate de exercitarea profesiunii.
In cazul in care, la controlul medical oftalmologic se constata ca nu pot fi utilizati ochelarii de corectie obisnuiti, lucratorii vor fi dotati cu mijloace de corectie speciale, adecvate sarcinii de munca, cheltuielile vor fi suportate de agentul economic respectiv.-HG 1028/2006
Lucratorii vor fi instruiti in utilizarea echipamentului de calcul inaintea inceperii activitatii si ori de cate ori se modifica organizarea sau dotarea locurilor de munca.
Lucratorii vor fi instruiti special asupra necesitatii amenajarii ergonomice a locului de munca si asupra pozitiilor corecte pe care trebuie sa le adopte in timpul lucrului in conformitate cu prevederile Normelor generale de protectie a muncii.
Conducerea unitatilor vor planifica si organiza activitatea zilnica astfel incat lucru in fata ecranului sa altemeze cu alte activitati.
In cazul in care altemarea activitatilor nu este posibila, iar sarcina de munca impune utilizarea ecranelor in cea mai mare parte a timpului de lucru, se vor acorda pauze suplimentare reglementate prin instructiuni propri
Timpul de asteptare a raspunsului calculatorului nu va fi consideratca pauza.

Scrisul la tastatura ne imbolnaveste
Pozitia incordata la calculator, mai ales asupra mous-ului, gatul indoit in fata, coloana stramba, pozitia incorecta a mainilor si felul in care tinem antebratul pe masa ne pot afecta sanatatea, la fel ca si bacteriile care se strang pe tastatura.
Bolile de care ne putem imbolnavi scriind la tastatura
Acestea sunt multiple, atat articulare, cat si nervoase ori bacteriene, spre exemplu:
- Boli articulare precum: sinovite (inflamarea lichidului sinovial din articulatie), tenosinovite (inflamatii ale capsulei sinoviale), epicondilite, bursite, periartrite etc.
- Sindromul de canal carpian – apar dureri in incheieturi si amorteli ale ultimelor trei degete in special, precum si incordarea spastica, temporara a acestora. Durerea initiala nu este obligatoriu puternica, ea se poate resimti ca o jena continua si obositoare, ca o arsura sau o amorteala ce nu lasa pacientul sa doarma. Din pacate progresia acestei boli poate compromite o buna parte din functionalitatea bratului, de aceea nu trebuie neglijata. Maijoritatea oamenilor au tendinta de a-si scutura putin bratul, de a misca degetele, ca mai apoi sa revina la realizarea activitatilor.
- Sindromul Raynaud consta in schimbarea culorii degetelor la modificarile de temperatura. Spre exemplu la frig intai se fac galbene apoi datorita vasocnstrictiei subcutanate intense pot devenii chiar vinetii. Insa aceste modificari nu se produc la diferente mari de temperatura asa cum se intampla la pacientii sanatosi. Mai mult, apare si amorteala zonelor respective datorita scaderii aportului de oxigen.
- Boala de vibratii care se manifesta prin dureri musculare si articulare
- Afectiuni ale coloanei vertebrale si a muschilor paravertebrali, spre exemplu spondiloza cervicala si durerile de spate, umeri sau gat.
Afectiuni ale stomacului
Cercetatorii au scos la iveala faptul ca bacteriile prezente pe tastatura mai ales la persoanele care obisnuiesc sa manance la birou sunt mai numeroase decat cele prezente pe colacul WC-ului.
Din pacate toate aceste bacterii pot ajunge in stomac si intestine cand mancam, astfel apar afectiuni digestive, gastrice si intestinale.
Aceste patologii sunt mai frecvente la tineri care nu au finalizate procesele de dezvoltare nervoasa, musculara si articulara, precum si la femeile de peste 30 de ani. Specialistii ne indeamna sa nu neglijam simptomatologia descrisa in cazul afectiunilor de mai sus, caci aceste boli pot evolua suficient de mult incat sa ne provoace atat suferinte in cadrul sananatii cat si in plan social prin imposibilitatea continuarii muncii.
Aceste afectiuni nu au o evolutie rapida, ci una lenta, progresiva, in care pacientul tinde sa se obisnuiasca cu simptomele si sa nu le mai ia in seama.
Preventia afectiunilor datorate scrisului la calculator
Pozitia corecta a coloanei, bratelor si capului
Bratele trebuie sa fie sprijinite pana la coate pe masa, iar palma care sta pe mous trebuie sa fie usor ridicata, sa nu atingeti cu inchietura masa si sa presati pe ea, ajungand mai apoi la sindromul de canal carpian.
Scaunul pe care stati trebuie sa fie unul cu spatar inalt si care totodata sa fie drept ori sa respecte curburile coloanei (deci ar trebui adaptat inaltimii), iar coloana trebuie sa fie dreapa si pozitia trunchiului relaxata. Capul nu trebuie aplecat in fata.
Curatarea tastaturii si a perifericelor in general trebuie realizata cel putin o data pe an.

www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucru la calculator - reglementari ContSters60781 ContSters60781 Am vazut ca s-a mai atins subiectul (cel putin tangential). Totusi, imi este neclara problema pauzelor de relaxare a ochilor pentru cei care lucreaza la ... (vezi toată discuția)
Miopia si munca la calculator tina12 tina12 Sufar de miopie forte. Exista vreo lege care sa interzica persoanelor care sufera de miopie sa lucreze la calculator?(de exemplu celor care lucreaza in ... (vezi toată discuția)
Daca lucrez intr-un dispecerat si am in fisa postului atributia ... Eumircea Eumircea Daca lucrez intr-un dispecerat si am in fisa postului atributia sa urmaresc camerele video, monitoarele sunt pe un perete. Ce distanta fata de monitoare( sunt ... (vezi toată discuția)