buna seara!
cam in aceiasi situatie ma aflu si eu, desi nu se pune problema de dauna totala, valoarea masinii de noua e in jur de 30.000 euro, data punerii in circulatie (caci asta se ia in calcul la stabilirea gradului de uzura) este 5 octombrie 2000, deci o vechime de 8 ani. este vb de un bmw 316.
in data de 20 ianuarie 2009 in timp ce ma aflam stationat la semafor, un tip cu o astra h a venit cu viteza si m-a lovit destul de tare (m-am dat cu capul de stalpul masinii iar sotia acuza dureri de spate). am optat sa nu mergem la spital pentru a nu prelungi termenul de lichidare a daunei. dar de ce ne-am ferit de asta am dat. a doua zi am mers la societatea de asigurari (euroins-asitrans) si am facut avizarea daunei, deschizand in acelasi timp dosarul de dauna. la o luna dupa completarea dosarului inca nu primisem nici un raspuns. potasem pentru incasarea despagubirii inainte de a repara masina, eu intentionand sa o vand nereparata. de aici au inceput sa curga problemele. in urma multor telefoane si insistente mi se aduce la cunostinta, telefonic, ca suma maxima pe care mi-o poate da asigurarea este de 68 mil lei vechi asta in conditiile in care devizul conform programului Audatex se ridica la suma de 192 mil lei vechi si in conditiile in care una din piesele avariate costa in jur de 60 milioane lei vechi. acum eu stau si va intreb. au ei dreptul de a-mi limita cuantumul despagubirii? ei tot insista sa merg cu masina in service sa o repar, doar asa spun ei ca -mi vor plati intreaga suma. dar daca eu o duc in service risc sa depasesc suma de 192 mil lei, devizul putand sa urce undeva in jur de 250 mil lei, suma pe care ei nu mi-o vor plati cu siguranta. studiind ordinul 8/2008 din normele CSA, am gasit urmatoarele articole:
art 47. La stabilirea despagubirii, in cazul avarierii sau al distrugerii bunurilor, se iau ca baza de calcul pretentiile formulate de persoanele pagubite, tinand cont de prevederile legale privind acoperirea cuantumului pagubelor aduse bunurilor, fara a se depasi valoarea acestora din momentul producerii accidentului si nici limitele de despagubire stabilite prin polita de asigurare RCA.
art 50. pct 3. Cuantumul pagubei la vehicule este egal cu costul reparatiilor partilor componente sau ale pieselor avariate ori cu costul de inlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum si cele de demontare si montare aferente reparatiilor si inlocuirilor necesare ca urmare a pagubelor produse prin respectivul accident de vehicul, stabilite la preturile practicate de unitatile de specialitate, la care se adauga cheltuielile de transport ale vehiculului, precum si cele efectuate pentru limitarea pagubelor, dovedite cu documente justificative, potrivit art. 55. Prin unitati de specialitate se intelege persoanele juridice legal autorizate, care au in obiectul lor de activitate comercializarea de vehicule, parti componente, piese inlocuitoare si a materialelor pentru acestea, cu exceptia celor in regim de consignatie, si/sau executarea de lucrari de intretinere si reparatie la vehicule.
art 50 pct 7. Preturile partilor componente, ale pieselor inlocuitoare noi si ale materialelor sunt cele practicate de unitatile de specialitate.
de aici deduc ca nu-mi pot impune pur si simplu niste preturi facut de ei. eu am facut devizul la o societate autorizata, pe un program autorizat si cu preturile la zi.
va intreb acum, am dreptate? si daca am ce pot sa fac?
sper ca prin postul meu sa fi dat niste idei si persoanei care a postat inaintea mea, cea cu astra din 2000. si apropo de uzura. in ordinul nr 8/2008 anexa 3 isi poate evalua gradul de uzura al masinii. daca e la stare de intretinere buna (fara vopsea sarita, rugina, pete pe tapiterie), gradul de uzara e undeva in jur de 58 %, deci nu ar fi cazul de dauna totala. citeste cu atentie aici
[ link extern ]