avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Explicatie sentinta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Explicatie sentinta

Salutare,

Va rog sa ma ajutati si pe mine sa descifrez o sentinta data de judecatorie ca nu inteleg nimic din ea.
"Tip solutie: Condamnare
Solutia pe scurt: În baza art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, raportat la prevederile art. 320' alin. 7 C.p.p., condamnă pe......., la o pedeapsă de 1 an şi 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge. În baza art. 71 C.p. interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a doua şi lit. b) C.p. pe durata executării pedepsei. În baza art. 81 C.p. suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o durată de 3 ani şi 4 luni, termen de încercare stabilit potrivit art. 82 C.p. În baza art. 71 alin. 5 C.p. suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii. În baza art. 359 C.p.p. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C.p., care prevede că în cazul în care cel condamnat săvârşeşte din nou o infracţiune în cursul termenului de încercare, instanţa va revoca suspendarea condiţionată şi va dispune executarea în întregime a pedepsei. În baza art. 191 alin. (1) C.p.p. obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în sumă de 700 lei. Onorariul avocatului din oficiu, în cuantum de 200 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu recurs în 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi inculpat. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18.06.2013. "
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
kra, utilizator
Cel mai recent răspuns: kra , utilizator 12:46, 20 Iunie 2013
Permisul ii e anulat, nu suspendat. Suspendata e pedeapsa cu inchisoarea pe o perioada de 3 ani si 4 luni, deci atentie pe perioada asta sa nu mai faca alte fapte penale ca se poate revoca suspendarea.
Poate da examen pt permis dupa ce se implineste 1 an de la data cand devine definitiva hotararea.
Bun sa inteleg ca acum trebuie sa refaca scoala de soferi pentru a obtine din nou permisul sau da examenul acela cu 13 intrebari parca? De unde reiese ca permisul e anulat? Si de unde imi dau seama ca decizia e definitiv? De exemplu in decembrie face un an de cand ia fost luat permisul, perioada asta de aproximativ 8 luni nu se calculeaza? Astept si alte pareri oricum multumesc celor care mi-au raspuns pana acum si celor care ma vor ajuta incontinuare.
Nu mai e nevoie sa faca scoala , dar va da examen ca si prima data- sala, traseu.
Nu conteaza cand i-a luat permisul, pana sa fie condamnat permisul ( dreptul de a conduce) ii e suspendat. Odata ce e condamnat, permisul se anuleaza, iar dupa un an poate da examen. De unde reiese ? Din art 114 din oug 195/2002

Art. 114

(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:

a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;

b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);

Hotararea va ramane definitiva dupa epuizarea cailor de atac.
www.avocatnet.ro/content/art...

Dar mai asteptati si alte pareri :)
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Merci frumos de raspuns, alte pareri mai aveti??? Perioada pana sa dat sentinta nu se ia in calcul? adica daca stam sa calculam ar fi o perioada de aproape 2 ani?
V-am explicat ca nu are cee sa se ia in calcul si de unde sa se scada A avut permisul suspendat pe perioada cercetarilor si apoi, pe perioada procesului, apoi, dupa ce e condamnat definitiv, permisul e anulat de catre emitent.

Art.116. - (1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramânerii definitive a unei hotarâri judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una din situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule, prevazuta la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.
(2) Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ca urmare a savârsirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atragea suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obtinerii unui nou permis de conducere, fara a fi necesara trecerea vreunui termen de la data aplicarii masurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obtinerii unui nou permis de conducere, persoana aflata într-una din situatiile prevazute la alin.(1) si (2) trebuie sa faca dovada ca:
a) este apta din punct de vedere medical;
b) nu a fost condamnata prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva pentru una dintre infractiunile prevazute la art.24 alin.(6), cu exceptia cazurilor în care a intervenit una din situatiile prevazute la alin.(1).

Si nu, alte pareri nu mai am :)
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Va rog lamuriti-ma cu interpretarea unei sentinte Trestianu Trestianu Ce sa inteleg din asta?va rog ajutati-ma cu un raspuns In baza art. 87 al. 1 din OUG 195/2002 republicată, cu aplicarea art 320 ind. 1 C.p.p. şi art. ... (vezi toată discuția)
Detalii sentinta de condamnare pentru art 87 al.1 din oug.195/2002 alecs_busty alecs_busty Solutie: În baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002., cu aplicarea art.320 indice 1 alin.7 C.p.p. condamnă pe inculpatul P A M la pedeapsa de 8 luni ... (vezi toată discuția)
Condamnat definitiv - lamurire decizie judecatoreasca lorelei86 lorelei86 \\"Solutie: În baza art. 87 alin. 5 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 74 litera a C.p. şi art. 76 alin. 1 litera d şi art. 3201 Cod. procedură penală ... (vezi toată discuția)