avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate

Buna seara,am lucrat la o firma si nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate,nu am primit nici contract de munca si mi sa dat sa semnez la angajare un contract fara stampila,acum mi-am dat demisia.Sunt sanse sa imi recuperez bani si care ar fi pasi de urmat?Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
RaduCiprian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:18, 20 Iunie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul si/sau Inspectia Muncii

3. Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza carreia acel angajator isi are sediul social

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu de incasat, contract si adeverinta de vechime hera2001 hera2001 Buna ziua, Sotul meu a lucrat la o firma 3 luni, a semnat un contract dar el nu a primit nici un exemplar,(in contract era trecut salariul de 1000 brut si ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea codului muncii nicolae67 nicolae67 Buna seara, Problema mea este urmatoarea: Am lucrat aproape 6 luni la o firma de paza. Am lucrat o luna in orasul meu, in Botosani dupa care am fost trimis ... (vezi toată discuția)
Lncetare cim nedumeritus nedumeritus Dupa ce am primit o parte din drepturile banesti, am fost chemat de catre angajator sa semnez demisia. Nu am solicitat incetarea contractului de munca. Aveam ... (vezi toată discuția)