avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu de incasat, contract si adeverinta de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu de incasat, contract si adeverinta de vechime

Buna ziua,
Sotul meu a lucrat la o firma 3 luni, a semnat un contract dar el nu a primit nici un exemplar,(in contract era trecut salariul de 1000 brut si negociat 1500 in mana) nu stie daca a fost inregistrat sau nu acest contract, el s-a ocupat de incasari la diverse firme colaboratoare, deci, are semnatura trecuta in chitante. Nu i-a fost platit salariul in totalitate ( cel legal) intre timp si-a gasit alt loc de munca iar in demisie a specificat ca doreste pana la 31.05.2013 sa incaseze banii pentru care a muncit si adeverinta de vechime. Astazi a fost chemat la firma sa comunice situatia clientilor de care se ocupa el, o colega de la contabilitate i-a spus ( in particular) sa nu se astepte la bani ca nu ii v-a mai primii. Nu a primit nici un document din cele solicitate. In situatia lui sunt toti angajatii, in fiecare vineri seara stau 2-3 ore peste program , la coada sa li se dea 100-200 lei din salariu.
Cum poate intra in posesia documentelor si a banilor care nu i-au fost platiti?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:05, 14 Mai 2013
1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, modificata si completata , “la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal, precum si copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul de evidenta si din dosarul de personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii”.

In sensul art.34 alin.5 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii , republicata, modificata si completata, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3) din Hg nr.500/2011 sau art.34(5) C.mun., solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

3. neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza carreia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate RaduCiprian RaduCiprian Buna seara,am lucrat la o firma si nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate,nu am primit nici contract de munca si mi sa dat sa semnez la angajare un ... (vezi toată discuția)
Contract de munca Loredana1993 Loredana1993 Cum pot afla daca sunt angajata cu acte in regula? A trecut o luna de cand lucrez si inca nu am primit o copie dupa contractul de munca. (vezi toată discuția)
Nerespectarea codului muncii nicolae67 nicolae67 Buna seara, Problema mea este urmatoarea: Am lucrat aproape 6 luni la o firma de paza. Am lucrat o luna in orasul meu, in Botosani dupa care am fost trimis ... (vezi toată discuția)