avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drept vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drept vizitare minor

va rog sa ma sfatuiti daca tatal printr-o hotarare ramasa definitiva care spune,,stabileste in favoarea paratului-reclamant un program de vizitare a minore.....,astfel:in prima si a treia sambata din luna,de sambata de la ora 10 pana duminica la ora 18,la domociliul paratului-reclamant.,,ASTA INSEAMNA CA EU SUNT OBLIGATA SA DUC FETITA LA DOMICILIUL TATALUI SAU VINE EL SA O IA? MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU SFAT
Cel mai recent răspuns: mugurel77 , utilizator 22:30, 26 Iunie 2013
La aceasta intrebare, este nevoie de parerea unor specialisti, care sa analizeze fiecare litera a legii. Nu este normal sa se intample asa, dar multe nu sunt normale in legile privitoare la minori.
Nu sunteti prima care pateste asa; cred ca este o omisiune al noului cod de procedura civila, sper sa ma insel.
Executorul actioneaza in baza cererii creditorului obligatiei, care are o hotarare judecatoreasca definitiva , executorie.
Eu am citit parte din NCPC referitoare la executarea silita in problemele cu minorii si n-am vazut nici o referire la conditiile de incepere a executarii-asa se da posibilitatea unor "indreptatiti" rauvoitori sa abuzeze de dreptul lor, executorul judecatoresc fiind absolvit de orice vina.
problema unei asemenea calităţi a organului de executare s-ar putea pune numai în ipoteza din art. 399 alin. 1 ultima teză din Codul de procedură civilă, atunci când se face contestaţie la executare pentru motivul că organul de executare refuză să îndeplinească un act de executare în condiţiile prevăzute de lege” ( Decizia nr. 162/22 aprilie 2003).


Aveti dreptate, asa este in RIL, dar vedeti care e ultima teza din art. 399 alin (1)

Art. 399

(1)Împotriva executării silite, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, dacă nu s-a utilizat procedura prevăzută de art. 2811, se poate face contestaţie şi în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu, precum şi în cazul în care organul de executare refuză să înceapă executarea silită ori să îndeplinească un act de executare în condiţiile prevăzute de lege.


Detalii: [ link extern ]

Asa vad eu, daca ne referim la acea decizie
Tocmai din cauza acestei interpretari eronate a legii, executorii isi permit abuzuri, nerespectarea procedurilor si bietul justitiabil, parte vatamata, nu are ce face, eventual sa faca plangeri peste plangeri fara nici o finalitate.
Dupa umila mea parere, executorul judecatoresc ar trebui sa aiba obligatia de a verifica bunacredinta a debitorului: in cazurile cu minori, sa verifice daca debitorul obligatiei a refuzat executarea hotararii judecatoresti, sau daca minorul este bolnav, in spital, sau a fost chiar componentul unei echipe care avea concurs la acea ora, etc; in cazul unor datorii banesti sa verifice daca nu cumva intre timp debitorul s-a achitat de datorie, etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
Martonze, utilizator
Partea bolduita se refera in opinia mea la creditor, la cazul cand acesta merge la executor, depune cerere si titlul executoriu si ala nu misca nimic, atunci creditorul e indreptatit sa depuna contestatie in care calitatea procesuala pasiva o are executorul.
Doamna zice ca a primit intai somatie iar dupa primirea somatiei " a vorbit" cu executorul. Ar fi trebuit sa depuna contestatie.. nu stim ce a vorbit si de unde a rezultat ca nu si-a respctat obligatia, dar iaca ce-a iesit, paguba de 3000, apoi redusa la 500.
Contestatia v-a redactat-o cineva specializat ?
Da, partea bolduita se refera a creditor si nu are legatura cu calitatea procesual-pasiva in plangerea intentata de doamna.
act de executare in conditiile cerute de lege

Deci daca un executor nu respecta procedurile legale, termenele legale, nu poate fi tras la raspundere de catre debitorul vatamat? Numai creditorul are acest drept?

Alte discuții în legătură

Partile in plangerea cf.art.53 din l:188/00 Gabriela PĂDURARIU Gabriela PĂDURARIU Mi s-a intamplat ceva ffff interesant ! Creditorul introduce la instanta de executare o plangere impotriva executorului jud., care a refuzat nejustificat sa ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitãtii procesuale pasive a bej ?? bufa bufa Cum se poate explica excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a unui BEJ care a facut o executare silită in procesul ulterior de intoarcere a ... (vezi toată discuția)
Executorul judecatoresc are calitate procesuala pasiva? decarrera_ro decarrera_ro Executorul judecatoresc are calitate procesuala pasiva in cazul contestatiei la executare? Contestatia este facuta de catre debitor impotriva tuturor actelor ... (vezi toată discuția)