avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drept vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drept vizitare minor

va rog sa ma sfatuiti daca tatal printr-o hotarare ramasa definitiva care spune,,stabileste in favoarea paratului-reclamant un program de vizitare a minore.....,astfel:in prima si a treia sambata din luna,de sambata de la ora 10 pana duminica la ora 18,la domociliul paratului-reclamant.,,ASTA INSEAMNA CA EU SUNT OBLIGATA SA DUC FETITA LA DOMICILIUL TATALUI SAU VINE EL SA O IA? MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU SFAT
Cel mai recent răspuns: mugurel77 , utilizator 22:30, 26 Iunie 2013
In cazul refuzului nejustificat de intocmire a unui act partea interesata poate introduce plangere in termen de 5 zile de la data la care a luat cunostinta de acest refuz la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul biroul executorului judecatoresc.
(3) Judecarea plangerii se face cu citarea partilor. In cazul admiterii plangerii instanta indica in hotarare modul in care trebuie intocmit actul.
(4) Hotararea judecatoriei este supusa recursului.
(5) Executorul judecatoresc este obligat sa se conformeze hotararii judecatoresti ramase irevocabile.
(6) Nerespectarea, cu rea-credinta, de catre executorul judecatoresc a obligatiei stabilite in alin. (5) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani, iar daca fapta a fost savarsita din culpa, cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Art. 45
(1) Raspunderea civila a executorului judecatoresc poate fi angajata, in conditiile legii civile, pentru cauzarea de prejudicii prin incalcarea obligatiilor sale profesionale.

[ link extern ]



Nu cred ca avem toate elementele pt a vedea vreo vina executorului.
Doamna, deviem. Ideea din 399 e ca executorul nu vrea sa inceaoa executarea, cu ce il deranjeaza pe debitor?
Sau nu doreste sa faca un act de executare care trebuie facut in conditiile legii. Cu ce il deranjeaza pe debitor?

Daca insa face un act de executare dar nu il face legal, in termenele stabilite etc., atunci e alta mancare de pestesi se contesta executarea.

Sunt tratate de executare silita din care extragem astea, nu reies doar din 3 randuri de lege si 2 pagini de RIL.
Aici userul a intrebat cu ce dovedeste executorul refuzul debitorului(userul nostru) de a se conforma hotararii judecatoresti?
In alt topic, tot aici, in urma cu cateva zile, o mama se plangea, asiderea, ca a primit notificare de la executor ca a inceput executarea silita program vizita minor si ea, mama, nu s-a opus vizitei si nici executorul si tata nu s-au prezentat la programul de vizita.

Intrebarea care se pune: executorul judecatoresc poate incepe executarea silita in cazul in care debitorul este de buna credinta si executa hotararea judecatoreasca de bunavoie?
Adica debitorul trebuie neaparat sa plateasca un executor angajat de creditor sau sa-si faca de lucru prin judecatorii pentru contestatie chiar daca e de buna credinta?
Nu, nu trebuie, dar calea nu e plangerea impotriva executorului, ci contestatia la executare.
Stimata doamna avocat, am facut contestatie la executare fiindca executorul nu a respectat art. 580-2, nu a trecut data afisarii pe comunicare, a dat termen de o zi prin art. 580-2(!), a facut trimitere si la art. 580-3(amenda) si a venit la executare a doua zi, NU la ora din program, ci mai repede, cu autoritatile . In Procesul verbal intocmit, a fost nevoit sa treaca data afisarii si data intocmirii PV, date consecutive.
Contestatia la executare s-a respins fiindca:
-executorul nu este parte procesuala pasiva(el a comis toate ilegalitatile, sub presiune)
-s-a considerat ca in sarcina debitoarei nu s-a stabilit nici o obligatie, deci executarea silita nu este "Obligatia de a face" (desi in somatie scria: aveti obligatia de a.... si aveti obligatia de a vira in contul...suma de... " si art. pe care se baza era 580-2 - aici judecatoarea sustine ca executorul nu a trecut articolul corect-in acest caz toate documentele executarii sunt nule!!!
-s-a scris negru pe alb ca "daca se respecta art. 580-2 hotararea nu se putea executa" (nu eu am scris legea, dar nici judecatorul nu are acest drept)
-a scris ca "contestatoarea sustine ca nu s-a respectat termenul de 10 zile", nu contestatoarea a sustinut, ci art. 580-2 scris de manuta executorului
- a scris ca termenul de o zi este legal, dar nu a observat ca termenul de 1(una ) zi nu s-a respectat.
Ganditi-va ca aceasta hotarare, intarita si de cei 3 judecatori de la recurs, s-a dat dupa intrarea in vigoare a NCPC, unde executarea silita in acest domeniu este clar reglementata in art. 909 si urmatoarele si nu lasa loc la interpretari si daca studiem mai atent, sunt identice cu art. 580-2, 580-3 din vechiul CPC

Alte discuții în legătură

Partile in plangerea cf.art.53 din l:188/00 Gabriela PĂDURARIU Gabriela PĂDURARIU Mi s-a intamplat ceva ffff interesant ! Creditorul introduce la instanta de executare o plangere impotriva executorului jud., care a refuzat nejustificat sa ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitãtii procesuale pasive a bej ?? bufa bufa Cum se poate explica excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a unui BEJ care a facut o executare silită in procesul ulterior de intoarcere a ... (vezi toată discuția)
Executorul judecatoresc are calitate procesuala pasiva? decarrera_ro decarrera_ro Executorul judecatoresc are calitate procesuala pasiva in cazul contestatiei la executare? Contestatia este facuta de catre debitor impotriva tuturor actelor ... (vezi toată discuția)