avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca?

Zilele trecute am fost muscat de un caine in incinta firmei la care lucrez,in timpul programului.Poate fi considerat accident de munca?O sa mi scot un certificat medico legal curand.Dar mai departe ce trebuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:13, 24 Iunie 2013
Nu poate fi vorba de accident de munca in situatia asta.
Si nu pot face nimic altceva?Raman asa muscat si atat?Daca se intampla si a doua oara?
Puteti introduce actiune in raspundere civila delictuala impotriva persoanelor care sunt responsabile de introducerea cainelui in incinta.
agapescuflorian a scris:

Puteti introduce actiune in raspundere civila delictuala impotriva persoanelor care sunt responsabile de introducerea cainelui in incinta.

:happy:prinde orbul scoate-i ochii! in acest timp angajutului nu ii ramane decat sa se :worthy:
sa nu il mai muste cainele!

se poate considera drept accident de munca deoarece s-a produs o vatamare sanatatii unui angajat aflat in timpul programului de lucru.

angajatorul este OBLIGAT sa ia masuri pentru protejarea sanatatii si securitatii angajatilor si sa evalueze riscurile din firma.

Codul Muncii
Art. 175. - (1) Angajatorul are obligaţia să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncă.
Art. 177. - (1) În cadrul propriilor responsabilităţi angajatorul va lua măsurile necesare pentru protejarea securităţii şi sănătăţii salariaţilor, inclusiv pentru activităţile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare şi pregătire, precum şi pentru punerea în aplicare a organizării protecţiei muncii şi mijloacelor necesare acesteia.
(2) La adoptarea şi punerea în aplicare a măsurilor prevăzute la alin. (1) se va ţine seama de următoarele principii generale de prevenire:
a) evitarea riscurilor;
b) evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;
c) combaterea riscurilor la sursă;

d) adaptarea muncii la om, în special în ceea ce priveşte proiectarea locurilor de muncă şi alegerea echipamentelor şi metodelor de muncă şi de producţie, în vederea atenuării, cu precădere, a muncii monotone şi a muncii repetitive, precum şi a reducerii efectelor acestora asupra sănătăţii;
e) luarea în considerare a evoluţiei tehnicii;
f) înlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai puţin periculos; :)
g) planificarea prevenirii;
h) adoptarea măsurilor de protecţie colectivă cu prioritate faţă de măsurile de protecţie individuală;
i) aducerea la cunoştinţa salariaţilor a instrucţiunilor corespunzătoare.

coincidenta face sa ma confrunt cu o situatie similara fiind in postura de a fi aproape muscat de niste caini care se afla in sectiile companiei. au vrut sa ma muste, le-am tras vreo 2 bocanci in bot si de atunci ma tin minte, cum ma vad cum ma fugaresc!:) am ajuns sa evit sectia respectiva si sa nu imi mai indeplinesc atributiile de serviciu in zona respectiva.:( i-am atras atentia persoanei responsabile cu SSM-ul dar o doare-n cot, are alte preocupari in loc sa se ocupe cu supravegherea respectarii normelor de protectie si prevenire.

daca este cazul, puteti solicita angajatorului plata tratamentului antirabic avand in vedere ca nu a luat masurile necesare de asigurare a sanatatii angajatilor si de asemenea sa solicitati luarea masurilor de prevenire a acestui risc, respectiv limitarea numarului de caini sau indepartarea cainilor agresivi din incinta firmei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
cyan, moderator
In primul rand tr sa anuntati ca ati fost muscat de caine
Art. 23. - (1) In mod deosebit, in scopul realizarii obiectivelor prevazute la art. 22, lucratorii au urmatoarele obligatii:
e) sa aduca la cunostinta conducatorului locului de munca si/sau angajatorului accidentele suferite de propria persoana;
In al doile rand in conditiile in care nu a survenit incapacitatea de munca, evenimentul nu pote fi clasificat ca accident de munca
art. 5 lit. g) din Legea 319/2006
accident de munca - vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;

Evenimentul poate imbraca caracterul unui accident usor, definit in acelas articol la lit q) ca fiind:
accident usor - eveniment care are drept consecinta leziuni superficiale care necesita numai acordarea primelor ingrijiri medicale si a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile;
In mod normal dupa ce ati fi anuntat producerea evenimentului, tr sa se faca o cercetare interna (fara obligatia de a anunta ITM-ul) se stabilesc masuri, in urma reevaluarii riscurilor prin planul de prevenire si protectie, pt a preveni pe viitor sa se repete un astfel de eveniment si se inregistreaza ca accident usor in registrul existent pt evidenta unor astfel de evenimente (accidente usoare).
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
inspectorSSM, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine este responsabil pentru greselile muncitorilor de pe santier? dornseiff dornseiff Un director de santier trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru greselile muncitorilor pe care ii coordoneaza? Daca muncitorii pe care ii coordonam au ... (vezi toată discuția)
Fisa/fisele de identificare a factorilor de risc profesional mano0911 mano0911 Buna ziua, Cui revine responsabilitatea completarii fiselor de identificare a factorilor de risc profesional? Eu ca manager de echipa am vreo ... (vezi toată discuția)
Atributii secretar cssm utilizatorx utilizatorx Buna ziua! Eu sunt secretar CSSM de 10 ani la o institutie de invatamant, calitate in care fac singur (fara plata, desigur, onorific,) tot dosarul cu toate ... (vezi toată discuția)