avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comitetul executiv al asociatiei de proprietari, poate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comitetul executiv al asociatiei de proprietari, poate lua hotararea de a-l da in judecata pe fostul administrator ?

Fostul administrator al asociatiei de locatari, a furat niste bani, aproape jumatate de milliard de lei vechi. Ne-am dat seama ca se intampla acest lucru, intrucat la un moment dat ni s-a oprit furnizarea apei calde. Apoi am aflat ca platisem penalizari la diversi furnizori de utilitati, desi nu aveam niciun locatar restantier.
Apoi am angajat si platit un expert contabil si am aflat suma care ne-a fost furata. Administratorul a fost nevoit sa predea gestiunea din motive de sanatate, altfel nne-ar fi furat in continuare

Am convocat o adunare generala pentru a stabili daca depunem plangere civila sau penala. La aceasta adunare, fostul administrator, impreuna cu amicul sau (tot membru al asociatiei) au provocat fel de fel de discutii in afara subiectului, cu multa galagie si scandal, astfel incat nu s-a putut lua nicio hotarare.

Intrebarea mea este urmatoarea: comitetul asociatiei poate lua hotararea de a-l da in judecata ? este legala luarea unei astfel de hotarari de catre comitetul executiv ? sau o astfel de hotarare este obligatoriu de a fi luata de adunarea generala ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:04, 30 Mai 2015
aeg a scris:
...comitetul asociatiei poate lua hotararea de a-l da in judecata ? este legala luarea unei astfel de hotarari de catre comitetul executiv ? sau o astfel de hotarare este obligatoriu de a fi luata de adunarea generala ?

Comitetul executiv al asociatiei de proprietari nu ia hotarari ci decizii. Hotarari ia adunarea generala. Dar trecem peste termeni si mergem la obiect.
Daca administratorul a furat nu are sens sa se discute in adunarea generala, nu are sens sa-si spuna parerea majoritatea proprietarilor care nu stiu ce se intampla, care nu trec pe la asociatie decat sa plateasca s.a.m.d.
Cei ce cunosc bine problemele asociatiei sunt membrii comitetului, presedintele, cenzorii.
Asa cum s-a aratat mai sus, membrii comitetului sau si mai exact presedintele asociatiei poate initia actiuni in instanta.
Dar in cazul prezentat de dumneavoastra, cand un expert a verificat si a intocmit un raport din care reiese clar lipsa in gestiune, presedintele nu trebuie sa mai stea la discutii, adunari generale... Eu consider ca este obligatia presedintelui sa faca plangere penala pe baza celor constatate in exprtiza.
Tot presedintele poate sa instituie imediat privilegiu imobiliar pe apartamentul administratorului daca este proprietar in asociatia respectiva.
Dar, pentru a se efectua o verificare financiar-contabila unui administrator care e banuit de mici " smecherii", cine trebuie sa decida? Adunarea generala sau comitetul? Pentru ca e vorba, totusi, de o taxa de vreo 20 de lei per apartament pentru verificarea pe un an .
In practica am observat ca unele asociatii sunt dispuse sa plateasca mari sume pentru expertize pentru ca ulterior instanta sa solicite o expertiza judiciara, nerecunoscand expertiza anterioara.

Asadar, daca ati depistat o prima frauda, opriti expetiza. Il dati in judecata pe locatar iar expertul judiciar va vedea care este suma ce se poate imputa.


mikifulgutz a scris:

Dar, pentru a se efectua o verificare financiar-contabila unui administrator care e banuit de mici " smecherii", cine trebuie sa decida? Adunarea generala sau comitetul? Pentru ca e vorba, totusi, de o taxa de vreo 20 de lei per apartament pentru verificarea pe un an .

Micile smecherii le depisteaza cenzorul. Are atributii in verificarea financiar-contabila. Nu trebuie declansata expertiza cu costuri suplimentare. Numai dupa ce se face un raport al cenzorului si se depisteaza lucruri grave sau nerecunoscute de administrator, atunci administratorul poate fi dat in judecata si acolo, in functie de ce si daca solicita ceva, instanta poate dispune o expertiza financiar-contabila judiciara care va fi luata in seama de judecator, iar costurile, in cazul in care administratorul este gasit vinovat, asociatia poate cere cheltuieli de judecata platite de acesta.
Daca administratorul nu este gasit vinovat, atunci asociatia va trebui sa-si asume toate costurile.
Comitetul decide, el este "guvernul" asociatiei, are niste atributii si responsabilitati in conducere.
AG hotaraste lucruri generale, de principiu, comitetul le normeaza, le pune in aplicare, le urmareste in desfasurare si le raporteaza in AG viitoare prin darea de seama.

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2015
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator bun de demis gheorghe.istrate gheorghe.istrate Buna ziua si multumesc anticipat pentru raspuns In asociatia noastra de proprietari presedintele si vicepresedintele si-au dat demisia si vom organiza o noua ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari - cenzori / verificari contabilitate Maria Neagu Maria Neagu Va rugam un sfat! Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Desi Adunarea Generala a proprietarilor unei asociatii de locatari a ales o comisie de cenzori, ... (vezi toată discuția)
Demiterea administratorului angelica82 angelica82 Buna seara.Locuiesc pe o scara de bloc cu 43 aparatmente.Din cauza unor neregului sesizate de mai multi vecici si din cauza unor salarii colosale pe care ... (vezi toată discuția)