avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedii de odihna neefectuate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedii de odihna neefectuate

Un salariat, angajat in perioada 01.03.2007- 01.07.2013, program 2 ore/zi, 800 lei/luna brut, 601 lei/luna net, concedii de odihna neefectuate, poate cere plata acestora (a concediilor)? Pe ce perioda? In ce cuantum?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:20, 30 Aprilie 2014
deci pentru concediile de odihna acordate pana la 11.02.2012 se aplica, dupa 11.02.2012, nu.

cum influenteaza indemnizatia c.o. neefectuat de plata, dupa incetare c.i.m., aferenta intreg an 2012 (ma intereseaza "prima de vacanta", se plateste, sau nu)?



Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
ContSters257414, utilizator
Nu se plateste prima de vacanta decat daca Co a fost luat pana la 11.02.2012.

Dupa aceasta data , ccm nu mai produce efecte.
in REGULAMENTUL INTERN al angajatorului avem:

"Art.... Concediul de odihnă, concediul medical şi alte concedii

a) salariaţii au dreptul, în condiţiile legii, la concediu de odihnă, la concedii medicale şi la alte concedii.
Toţi cei menţionaţi la alin.a) au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de zile în raport cu vechimea lor în muncă"
.


pe de alta parte:

ART. 40
...
(3) Sporurile minime ce se pot acorda în condiţiile prezentului contract sunt:
...
g) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;

(CONTRACT COLECTIV DE MUNCÃ nr. 42/01 din 11 februarie 2010 la nivelul Ramurii Comerţ pe anul 2010)
[ link extern ]

desi nedetaliat (dar prevazut, "in raport cu vechimea lor in munca") in REGULAMENTUL INTERN, sporul de vechime minim, desi optional in CCM ("se poate acorda"), este obligatoriu in calculul indemnizatiei c.o. a anilor 2010, 2011 (aplicabilitate CCM ramura comert) ?





Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
ContSters257414, utilizator
Reg. Intern mai trebuia sa aiba si o precizare exacta cu privire la numarul de zile de CO acordate in functie de vechima in munca.

Referitor la CCM la alin.2 al articolului invocat de dvs se pevede ca, sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază.
Prin urmare, daca aceste sporuri nu sunt incluse in salariul de baza, atunci seacorda de catre angajat si vor intra in calculul indemnizatiei de CO.
zinaida a scris:

De ce nu???
angajatorul a ramas obligat cu acordarea concediului de odihna pentru fiecare an in care salariatul a prestatat activitatea, atata vreme cat dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari si nici nu poate fi compensat in bani (cu exceptia situatiei in care inceteaza CIM),dreptul la concediu de odihna nu se pierde prin neefectuare.Din aceasta perspectiva apreciez ca odata ce nu a fost efectuat si mai este posibila efectuarea sa, salariatul fiind inca angajat in cadrul respectivei firme, angajatorul trebuie sa acorde concediul de odihna pentru perioada din trecut pentru care nu a acordat concediul de odihna, in sens contrar, acesta putand fi obligat prin actiunea intentata in instanta de catre salariat la acordarea concediului de odihna la care este indreptatit si care nu a fost acordat de angajator.

am mai gasit ceva: [ link extern ]


acelasi lucru cred ca se spune si aici:

"O componenta esentiala a dreptului muncii o reprezinta protectia sociala a muncii, ce cuprinde, la randul ei, aspectele prevazute in art.41 alin.(2) din Constitutie, republicata, printre care se regaseste si concediul de odihna platit. Acesta nu poate constitui obiect de tranzactie, nu poate fi retras si nici nu se poate renunta la el, angajatorul putand negocia, in limitele prevazute de lege si de contractul colectiv de munca, doar durata, conditiile si perioadele de efectuare a concediului de odihna. Dreptul la concediu de odihna este stabilit proportional cu munca prestata de catre salariat intr-un an calendaristic, compensarea in bani stabilindu-se astfel tot in functie de durata timpului in care s-a prestat munca . Asadar, indiferent de motivele incetarii contractului individual de munca si de durata care a trecut de la incheierea contractului de munca pana in momentul incetarii acestuia, salariatul a prestat munca si, proportional cu perioada lucrata, a castigat dreptul la concediu de odihna. Intrucat, din cauza incetarii contractului individual de munca, acesta nu mai poate efectua concediul de odihna la care are dreptul, apare ca fiind constitutionala obligatia angajatorului sa-l compenseze in bani".

(Curtea Constitutionala, din cuprinsul deciziei nr. 312/08.07.2004)

Ultima modificare: Joi, 15 August 2013
ContSters257414, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neefectuat elam elam Buna ziua! As dori si eu o lamurire daca se poate: un salariat are concediul de odihna pe anul 2008, respectiv o restanta de 8 zile si pe 2009, respectiv 21 ... (vezi toată discuția)
Plata in bani a concediului de odihna neefectuat magda2004 magda2004 buna ziua! Lucrez intr-o institutie publica iar in anul 2011 nu am efectuat concediul de odihna, intrebarea este daca pot sa solicit sa-mi fie platit acest ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna popescu marcela popescu marcela Buna ziua, Daca un angajat solicita desfacerea CIM de comun acord la data prezenta dar nu a efectuat concediului de odihna la nivelul anului 2008, acesta ... (vezi toată discuția)