avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedii de odihna neefectuate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedii de odihna neefectuate

Un salariat, angajat in perioada 01.03.2007- 01.07.2013, program 2 ore/zi, 800 lei/luna brut, 601 lei/luna net, concedii de odihna neefectuate, poate cere plata acestora (a concediilor)? Pe ce perioda? In ce cuantum?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:20, 30 Aprilie 2014
@ adriana_c

Aceasta insemna ca, daca un salariat nu a efectuat in anul 2007 concediul de odihna la care avea dreptul, angajatorul are obligatia sa il acorde in anul 2008, iar daca nu il acorda are dreptul la concediu in 2009 pentru concediul neacordat in 2008 si la care avea dreptul in anul 2007? Mai departe: angajatorul nu acorda nici in anul 2009 CO fiind obligat sa il acorde in 2010. Astfel, ajungem ca in anul 2013 angajatorul sa fie obligat sa acorde CO la care avea dreptul salariatul in 2012, intrucat nu a acordat CO in 2011, deoarece nu a acordat CO in 2010.
Deci, in anul 2013, angajatorul are obligatia sa acorde CO la care avea dreptul in 2007.

Asa ceva este imposibil si din punct de vedere legal .

Codul muncii se refera expres numai la CO neefectuat in anul precedent si nicidecum la CO neefectuat din anii precedenti celui precedent.
~ Conținut șters la cerere ~
Art.146 C.mun. prevede :
...
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
...

Alin.3 din codul Muncii nu se refera la nicio situtie expus ade dvs in mesajul anterior.

Prin urmare, CO neefectuat din 2007 nu se poate lua in 2013. Nici prin instanta nu se poate obtine asa ceva.
De ce nu???
angajatorul a ramas obligat cu acordarea concediului de odihna pentru fiecare an in care salariatul a prestatat activitatea, atata vreme cat dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari si nici nu poate fi compensat in bani (cu exceptia situatiei in care inceteaza CIM),dreptul la concediu de odihna nu se pierde prin neefectuare.Din aceasta perspectiva apreciez ca odata ce nu a fost efectuat si mai este posibila efectuarea sa, salariatul fiind inca angajat in cadrul respectivei firme, angajatorul trebuie sa acorde concediul de odihna pentru perioada din trecut pentru care nu a acordat concediul de odihna, in sens contrar, acesta putand fi obligat prin actiunea intentata in instanta de catre salariat la acordarea concediului de odihna la care este indreptatit si care nu a fost acordat de angajator.

am mai gasit ceva: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
Zinaida Ciornii, Consultant resurse umane
eu, aici, mai mult decat ce-mi spune un expert contabil fff batran, nu pot zice:

"dreptul la concediu de odihna nu se perima (zice el)"

probabil, stie ceva. (practica?)

multumesc.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neefectuat elam elam Buna ziua! As dori si eu o lamurire daca se poate: un salariat are concediul de odihna pe anul 2008, respectiv o restanta de 8 zile si pe 2009, respectiv 21 ... (vezi toată discuția)
Plata in bani a concediului de odihna neefectuat magda2004 magda2004 buna ziua! Lucrez intr-o institutie publica iar in anul 2011 nu am efectuat concediul de odihna, intrebarea este daca pot sa solicit sa-mi fie platit acest ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna popescu marcela popescu marcela Buna ziua, Daca un angajat solicita desfacerea CIM de comun acord la data prezenta dar nu a efectuat concediului de odihna la nivelul anului 2008, acesta ... (vezi toată discuția)