avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna neefectuat

Buna ziua!
As dori si eu o lamurire daca se poate: un salariat are concediul de odihna pe anul 2008, respectiv o restanta de 8 zile si pe 2009, respectiv 21 zile, neefectuat .
Pot sa-i achit contravaloarea zilelor de c.o.? Mentionez ca acel salariat lucreaza in cadrul firmei si in prezent.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 15:28, 15 Aprilie 2010
Plata concediului fara efectuarea lui este posibila numai in cazul incetarii contractului. Aveti obligatia legala sa-i acordati posibilitatea efectuarii concediului restant pana la sfarsitul anului calendaristic.
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
multumesc inca o data, dar cum e cu perioada de prescriptie?
Despre ce prescriptie vorbiti si ce act normativ invocati in acest sens?
Dreptul la zilele de Concediu de Odihna nu poate fi prescris. In plus zilele de CO se efecueaza in ordinea vechimii lor (cele din 2008 prima data si apoi cele din 2009)
Zilele de CO restante din 2008 nu le mai puteti solicita (nici sa le efectuati, nici sa primiti banii pe ele in cazul in care doriti sa plecati) intrucat cf art. 141 (3) din Codul muncii, angajatorul este obligat sa acorde concediu pana la sfarsitul anului urmator tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Cu alte cuvinte, dvs ati fi putut beneficia de zielle de CO restante din 2008 numai pana la sfarsitul anului 2009. Dupa care, acestea se pierd.

Alte discuții în legătură

Ajutor Iura Adrian Iura Adrian io am lucrat din luna martie 2008 pana in prezent ,,iar pe anul 2008 nu am primit concencediu deloc ....seful meu mia spus ca nu mai am dreptul la concediu pe ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna compensat daca a avut concediu medical gia382000 gia382000 Premise: 1. La plecarea din societate se acorda concediul de odihna neefectuat cuvenit pina la ziua lichidarii. 2. Concediul de odihna neefectuat pina la ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la concediu de odihna? karla_adz karla_adz M-am angajat pe 19 noiembrie 2008 la o firma....am dreptul la concediu de odihna aferent perioadei lucrate pana la sfarsitul anului ( 31.12.2008) ? si daca da ... (vezi toată discuția)