avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie

Buna seara!Am si eu o intrebare:in cazul unui cuplu,necasatoriti,care au un copil minor,trecut pe numele tatalui si mama are acelasi domiciliu cu al tatalui,daca acestia se separa si tatal o da in judecata pe mama pt custodie ,care ar putea obtine custodia avand in vedere ca tatal are datorii la institutiile statului,o rata plus 2 imprumuturi la "banci" gen Provident si laq intretitnere plus ca nu are un venit stabil acesta fiind taximentrist.poate fi un avantaj pentru mama...?
Cel mai recent răspuns: elisa_c , utilizator 10:14, 2 Iulie 2013
Daca ambii au venituri, restul celor aratate nu are o relevanta majora. Cine a stat cu copilul, cine l-a spalat, cine i-a citit seara, cine s-a jucat cu masini, cine il duce la gradinita/scoala etc. sunt mult mai importante.
Potrivit art. 397 NCPC, regula o reprezintă exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, „afară de cazul în care instanţa decide altfel”. Daca sunt motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, Instanta hotaraste autoritate parinteasca exclusiva(Art.398)
Nu are importanta ca parintii copilului sunt sau nu casatoriti in ceea ce priveste "custodia" copilului (autoritatea parinteasca) :" Legea face precizarea că situaţia copilului din afara căsătoriei a cărui filiaţie a fost stabilită potrivit legii rămâne în noua reglementare aceeaşi ca a copilului din căsătorie, în caz de neînţelegeri aplicându-se prin asemănare regulile de la divorţ."
Faptul ca nu are venit stabil, ca are datorii, nu poate fi considerat un motiv pt acordarea autoritatii parintesti exclusive(custodia unica). Puteti citi aici despre motivele ce pot conduce la decizia de autoritate exclusiva.

[ link extern ]

Cel mai probabil, Instanta va hotara exercitarea autoritatii parintesti in comun si stabilirea domiciliul copilului la Dvs, tatal pastrand dreptul la vizita.
Va multumesc!O zi buna in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie oana_veciunca oana_veciunca am un copil de 5 luni , nu mai sunt cu tatal acestuia, nu am fost nici casatoriti iar acuma l-am dat in judecata pe tatal copilului pentru custodie....la ... (vezi toată discuția)
Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma concubinajului cristina_2014 cristina_2014 Buna ziua, Tatal doreste sa imi cedeze custodia copilului in totalitate. Se poate face acest document la notar, astfel incat eu ca mama sa am custodia ... (vezi toată discuția)
Confuzie in ceea ce priveste cerere de chemare in judecata pentru exercitarea autoritatii parintesti. mihaivalentin mihaivalentin Buna seara.In urma cu putin timp am primit o cerere de chemare in judecata prin care reclamanta,referindu-ma la mama copilului meu imi solicita urmatoarele : ... (vezi toată discuția)