avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA este obligatoriu de platit daca... ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA este obligatoriu de platit daca... ?


Am urmatoarea problema,am societate in Romania platitoare de TVA inscrisa in vies lucrez in Italia ca si prestator de servicii,pentru o societate italiana care nu era inscrisa in VIES la data inceperii lucrarilor, contabila lor a refuzat inscrierea la inceput. ,intre timp a facut inscrierea.dar aici dureaza 30 +1 zile .Toate facturile le -am facut .fara tva (iva) deoarece aici nu se percepe tva pentru manopera (nu le au acceptat cu tva ), pentru lucrari de reparatii,ajustari,etc pentru imobile.Acum in Romania mi se cere sa platesc din urma TVA .ce trebuie sa fac?
Am depus la actele pt control ,adeverinta de inscriere in VIES a societatii, italiane articolul de lege prin care in Italia nu se pune TVA la lucrarile respective,(de e 22%) iar in Romania mi se cere 24% .
va rog sfatuiti ma ce sa fac?
Am vazut ca si utilizator au aceiasi problema (in Austria),dar nimeni nu a dat un raspuns.
multumesc
Cine v-a cerut sa platiti TVA in Romania? Cei de la control? - probabil au mers pe regula generala potrivit careia daca beneficiarul nu este inregistrat in VIES se factureaza cu TVA. Nu cunosc legislatia din Italia dar conform celei din Romania nu datorati TVA pentru acest tip de servicii intrucat locul prestarii acestor servicii nu este in Romania ci acolo unde sunt situate bunurile imobile adica in Italia.

Dvs. aveti obligativitatea sa respectati legislatia din Italia iar daca se datoreaza TVA sa va inregistrati ca platitor de TVA in Italia.

Totodata trebuie sa aveti in vedere ca in caz ca aplicati o scutire de la TVA trebuie sa mentionati pe factura articolul romanesc sau cel comunitar care reglementeaza aceasta scutire. Cititi art. 155 din Codul Fiscal.

ART. 133 Locul prestării de servicii

(1) În vederea aplicării regulilor referitoare la locul de prestare a serviciilor:

a) o persoană impozabilă care desfăşoară şi activităţi sau operaţiuni care nu sunt considerate impozabile în conformitate cu art. 126 alin. (1) - (4) este considerată persoană impozabilă pentru toate serviciile care i-au fost prestate;

b) o persoană juridică neimpozabilă care este înregistrată în scopuri de TVA este considerată persoană impozabilă.

(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

(3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă şi-a stabilit sediul activităţii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:

a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile
, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;



Ultima modificare: Duminică, 26 Octombrie 2014
ContSters256771, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare servicii ue adriana_p adriana_p Buna ziua Daca o societate din Romania , platitoare de TVA , emite o factura de prestari servicii de paza catre o societate din Cipru, factura trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii in austria cateldestept cateldestept O societate din Romania presteaza servicii in constructii in Austria. 1.Este necesara inscrierea in ROI? 2.Facturarea se face fara TVA? 3.Este necesara ... (vezi toată discuția)
Tva - prestari servicii constructii lanistor lanistor Daca ma puteti ajuta la urmatoarea speta : un SRL, neplatitir TVA, obtine un cotract pt. lucrari constructii in UE; am intrebat la ANAF si mi-au spus ca pentru ... (vezi toată discuția)