avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 331 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Emininke!
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Emininke!

Unu. Expresia "emininke" ii apartine domnului Caragiale (o mica observatie: d-voastra ati observat obiceiul suparator de a nu-i mai prenumi domn ori doamna pe cei decedati? zicem sau scriem "Eminescu" sau "Caragiale" de parca am fi fost colegi iar eu ma tot intreb care o fi ratiunea acestei impoliteti) care prin 1893 o punea in gura distinsului pedagog absolut Mariu Chicos Rostogan. Va amintiti probabil cum il examina distinsul pedagog pe scolarul Popescu (chiar fiul onorabilului domn ministru Popescu!):
Profesorul: Acela care mai face asta, lasă-l apoi doară... Popăscule... dacă cineva ke-ntreabă să-i spui numai câke operațiuni avem în aritmekică, cum vei răspunghe?
Popescu: Trei, dom'le.
Profesorul: Nu-s mai mulke?
Popescu: Cinci.
Profesorul: Nu-s mai puține?
...
Popăscu doară-i un școler emininke.

Doi. Domnul Mircea Eliade povestea in cartea sa de memorii despre un cosmar care il chinuia chiar si dupa ce ajunsese un savant respectat si profesor la Chicago. Imi amintesc, dar memoria imi joaca mereu feste, ca visul urat al d-lui Eliade era cam asa: din motive misterioase diploma sa de bacalaureat nu mai era valabila iar doctorul in istoria religiilor Mircea Eliade trebuia sa mearga din nou la Bucuresti unde sa dea din nou examenul de bacalaureat din toate cele 14 materii la care fusese examinat de profesorii de la colegiul Sf. Sava. Dl. Eliade scria ca acest cosmar ii dadea o stare de panica teribila pentru ca dificultatea si seriozitatea examenului de bacalaureat ii ramasese in amintire.
Trei. Va intrebati probabil ce legatura exista intre Unu si Doi? Ei bine, nu e niciun secret: Am vazut subiectele la examenul de istorie de la bacalaureatul din acest an si am constatat ca tinerii de 18-19 ani, dupa 12 sau mai multi ani de scoala trebuie sa raspunda unor intrebari care-mi par facute pentru elevii de clasa III-IV.

[Mai făgăduim] că nu vom înstrăina niciun [teritoriu al Moldovei] fără voinţa regelui, prin niciun mijloc; dimpotrivă, dacă vreunul din acestea s-ar fi înstrăinat, pe acela vrem să-l câştigăm înapoi şi îl vom câştiga.”
(Tratatul dintre ªtefan cel Marc şi Cazimir al IV-lea, 1462)
...
Intrebare: Precizaţi, din sursa A, o obligaţie asumată de ªtefan cel Mare în privinta teritoriului statului pe care-l conducea. 2 p

Ma intreb cum am ajuns ca de la examene de bacalaureat atat de serioase incat il speriau pana si pe dl. Mircea Eliade sa ne batem joc de tineri punandu-le intrebari cam la fel cum il chestiona Mariu Chicos Rostogan pe emininkele scoler Popescu.
Are careva dintre d-voastra un raspuns?
Eu cred ca una dintre explicatii este in prima parte a postarii lui IGHI: Oare, subiectele de anul acesta sa aiba legatura cu "dezastrul" anilor trecuti de la bac?

Se stie nivelul general al cunostintelor elevilor iar vina pentru mediocritate nu le apartine in totalitate. S-a mai discutat pe forum despre triada familie-elev-scoala.
In sfarsit anul acesta cei care au facut subiectele au fost realisti.

...poate au sperat ca vor fi luate in seama interdictiile referitoare la protocol si au vrut sa dea o sansa si loazelor? :)
Dupa ce am vazut subiectele si la fizica, matematica si chimie am ajuns la concluzia ca lejeritatea excesiva nu exista pentru stiintele exacte. Este aici ceva ce nu inteleg: parca s-ar dori descurajarea elevilor de la liceele tehnice - elevi de la licee care oricum sunt mai slab cotate - care sunt obligati sa aleaga fizica sau chimia si incurajarea celor de la liceele teoretice.
Distributia notelor obtinute la un examen trebuie sa se inscrie pe o curba Gauss. Cat timp se intampla treaba asta, examenul a fost in conformitate cu pregatirea pe care au primit-o examinatii.
Deci ce cercetam? Daca examenul a fost fair? Simplu, e o treaba usor de rezolvat, joc de copil pt. orice statistician daca are datele necesare. (Toate notele obtinute.) Sau cercetam invatamantul in general? Atunci devine mai complicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scandalul cu bac-ul la liceul bolintineanu.... Tarzan2012 Tarzan2012 Stimati forumisti,deschid acest subiect cu concluzia ca fiecare sa ne exprimam parerile cu privire la examenele de bacalaureat. Asa cum stiti,zilele trecute ... (vezi toată discuția)
Camere de filmat bac doar intr-un judet andrei12345 andrei12345 Buna ziua! In ultima perioada au fost nenumarate discutii privind bacalaureatul din acest an. In judetul Botosani, Inspectoratul Scolar Judetean a hotarat ... (vezi toată discuția)
Un cetatean :legatura dintre rezultatele execrabile ale examenelor de bacalaureat si viata de zi cu zi Radu Gabrian Radu Gabrian Probabil ca lumea are sentimente contradictorii in legatura cu rezultatele execrabile ale celor doua sesiuni ale examenelor de bacalaureat. Probabil ca unii ... (vezi toată discuția)