avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa intru in concediu crestere copil daca la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa intru in concediu crestere copil daca la inceput timp de o perioada am beneficiat de stimulent insertie ?

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti si mie daca nu intru eu in concediu crestere copil (ca tata) ca sa pot beneficia de stimulentul de insertie, apoi pot la un anumit interval sa revin si sa cer intrarea mea in concediu crestere copil? Va intreb deoarece sotia nu are venit iar eu as dori sa beneficiez de stimulent, insa la noi la firma se cam fac concedieri si sa presupunem ca iau stimulent 5 luni dupa care ma pot afla pe lista de concedieri, pot eu atunci sa solicit Concediu crestere copil ? Daca da, pe ce perioada? pana la 2 ani sau pana la un an ? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:20, 4 Iulie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art.2 alin.(1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

2. - Asadar in perioada cat beneficiati de stinulentul de insertie (pana implineste copilul 2 ani) nu puteti fi concediat decat daca angajatorul este in reorganizare judiciara sau faliment, stabilite prin hotarare judecatoareasca.
- Pentru acaesta trebuie sa prezentati angajatorului o copie dupa decizia AJPIS prin care vi s-a aprobat stimulentul de insertie.

3. - Cand ati optat direct pentru plata stimulentului de insertie se presupune (asa precizeaza legea) ca ati optat pentru CCC pana la 1 an.
- In aceasta situatie puteti oricand sa solicitati intrarea in CCC dar o puteti face numai pana acesta implineste 1 an dupa care veti solicita iar stimulentul de insertie.

4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 12
...
(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la stimulentul de insertie in favoarea ccc budurca budurca Buna seara ! In Noiembrie 2013 sotia mea a nascut un baietel , iar datorita faptului ca sotia nu a fost angajata , am optat eu pentru stimulentul de insertie . ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie!? petronel11 petronel11 Buna ziua. Am o colega aflata in CCC, pe data de 28.08.2014 copilul implineste un an (tatal indeplineste conditiile prevazute in OUG 111/2010). Conform OUG ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si somaj penesmaria penesmaria Buna ziua. Mama nu indeplineste conditiile pentru acordare CCC, nu realizeaza venituri. Tatal realizeaza venituri insa vrea sa solicite direct stimulent de ... (vezi toată discuția)