avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturile salariatei la intoarcerea din CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturile salariatei la intoarcerea din CIC

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie.

In septembrie 2012 am nascut si am ales sa stau acasa 1an.
Am avut astazi o discutie cu angajatorul si mi s-a comunicat urmatorul lucru: firma a trecut printr-un proces de reorganizare si incepand cu 1 iulie 2012 au hotarar sa-mi desfiinteze postul (manager de marketing). Acum la reintoarcerea mea, mi-au spus ca ma mai tin o luna pe vechiul post si cu vechiul salariu (luna de reintegrare), apoi mi se va propune postul de asistent director si reducerea salariului la jumatate. Au dreptul sa faca acest lucru?

In continuare mi-au spus ca cel mai bine ar fi sa incheiem colaborarea de acum, pentru ca nu mai sunt dorita in cadrul firmei.

In raportul de reorganizare scrie ca acest lucru se intampla din cauza faptului ca, pe toata perioada cat am ocupat aceasta functie, in urma repetatelor evaluari, am avut rezultate nesatisfacatoare. Am 10 ani vechime in firma si 3 pe post. In 2 din cei 3 ani, am obtinut calificativul B (bine) la evaluari, am primit prime de performanta, am fost propusa de actualul director general drept angajatul anului... In anul precedent nasterii copilului mi-au acordat M (care inseamna ceva de genul:mediu, cu un pic de efort ajunge la standard).

Imi este clar ca vor sa scape de mine, insa in raport sunt scrise numai magarii si as dori sa stiu ce drepturi am.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dany57 , utilizator 11:22, 7 Iulie 2013
Cum pot sa-mi dau seama daca reorganizarea pe care au facut-o ei este judiciara sau nu?

Actul este facut de o firma de avocatura, se numeste Raport de reorganizare al societatii X, spune ca are drept obiectiv analiza activitatii societatii in intervalul 2011-2012. In raport se spune ca pe toata perioada cat eu am ovupat functia de manager de marketing (din 2009), nu mi-am indeplinit obiectivele si se ia decizia sa se desfiinteze postul meu (dupa parerea mea, treaba cusuta cu ata alba. De ce nu angajeaza pe altcineva in locul meu? Pana la urma e postul de vina sau eu?). Ei propun crearea unor noi posturi, director comercial si asistent director, care pe langa alte atributii, sa le preia si pe cele ale postului desfiintat.
Procedura reorganizarii judiciare se declanseaza prin cererea de intrare in insolventa pe care debitorul aflat in insolventa sau intr-o stare iminenta de insolventa o inainteaza tribunalului. La aceasta cerere societatea trebuie sa anexeze in mod obligatoriu o serie de acte, printre care se numara si declaratia prin care debitorul isi arata intentia de a intra in procedura de reorganizare. Formularea cererii si anexarea actelor solicitate trebuie efectuata cu multa atentie deoarece in cazul in care nu sunt depuse toate actele cerute de Legea Insolventei sau actele depuse sunt incomplete, judecatorul sinidc va dispune intrarea debitorului in procedura simplificata a falimentului, chiar daca acesta si-a manifestat intentia de a intra in procedura de reorganizare.

mai multe detalii gasiti aici despre aceasta procedura : www.avocatnet.ro/content/art...

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Clar firma nu este in situatia de insolventa si nu a depus nici o cerere de intrare in insolventa. Ceea ce imi clarifica faptul ca reorganizarea pe care au facut-o ei nu este una judiciara, ceea ce inseamna ca nu intra in prevederile aliniatului 4 amintit mai sus si atunci ei au obligatia sa ma primeasca inapoi pe postul meu sau pe unul echivalent si 6 luni nu au voie sa ma concedieze (in ROI nu este stipulat nimic despre acest subiect, iar CCM la nivel de societate nu exista). Am inteles corect?
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. - Dar daca doriti sa beneficiati de stimulentul de insertie trebuie ca inainte de a implini copilul 1 an sa aveti venituri din salarii asa ca trebue sa gasiti un alt loc de munca, inainte de a implini copilul 1 an, in cazul in care va concediaza.
- La noul loc de munca puteti avea si program redus de lucru (sub 8 ore pe zi).

6 luni este perioada maxima . Angajatorul avand posibilitatea sa stabileasca o durata mai mice in reg.intern sau in ccm aplicabil.
In practica, angajatorul merge pe durata maxima de 6 luni in lipsa unor astfel de prevederi.
Dvs aveti posibilitatea sa contestati in instanta decizia de concediere.

Alte discuții în legătură

Concediere la revenirea din cic cu varsta de pana la 1 an MihaelaVerde MihaelaVerde Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine daca angajatorul are voie legal sa ma concedieze la revenirea din CIC cu varsta de pana la 1 an, motivand ... (vezi toată discuția)
Drepturi la revenirea din concediul pentru cresterea copilului Mara1234 Mara1234 Inainte de a pleca in concediu crestere copil am predat toata activitatea unei persoane nou angajata pe perioada determinata de 1 an (perioada concediului ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic desfiintare post lopy01 lopy01 Buna ziua, Chiar daca este un subiect abordat des de catre mamic as dori o indrumare legata de urmatoarea situatie: - peste vateva luni vreau sa ma ... (vezi toată discuția)