avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturile salariatei la intoarcerea din CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturile salariatei la intoarcerea din CIC

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie.

In septembrie 2012 am nascut si am ales sa stau acasa 1an.
Am avut astazi o discutie cu angajatorul si mi s-a comunicat urmatorul lucru: firma a trecut printr-un proces de reorganizare si incepand cu 1 iulie 2012 au hotarar sa-mi desfiinteze postul (manager de marketing). Acum la reintoarcerea mea, mi-au spus ca ma mai tin o luna pe vechiul post si cu vechiul salariu (luna de reintegrare), apoi mi se va propune postul de asistent director si reducerea salariului la jumatate. Au dreptul sa faca acest lucru?

In continuare mi-au spus ca cel mai bine ar fi sa incheiem colaborarea de acum, pentru ca nu mai sunt dorita in cadrul firmei.

In raportul de reorganizare scrie ca acest lucru se intampla din cauza faptului ca, pe toata perioada cat am ocupat aceasta functie, in urma repetatelor evaluari, am avut rezultate nesatisfacatoare. Am 10 ani vechime in firma si 3 pe post. In 2 din cei 3 ani, am obtinut calificativul B (bine) la evaluari, am primit prime de performanta, am fost propusa de actualul director general drept angajatul anului... In anul precedent nasterii copilului mi-au acordat M (care inseamna ceva de genul:mediu, cu un pic de efort ajunge la standard).

Imi este clar ca vor sa scape de mine, insa in raport sunt scrise numai magarii si as dori sa stiu ce drepturi am.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dany57 , utilizator 11:22, 7 Iulie 2013
Legat de punctul 3: Dar ei pot sa-mi desfiinteze postul? Nu le este interzis sa ma concedieze pe o perioada de pana la 6 luni?
In Regulamentul Intern nu este nimic precizat, iar CCM la nivel de societate nu exista.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2013
Dany57, utilizator
Cred ca v-am dat deja acest raspuns .
Pct 3.ar fi aplicabil numai in anumite conditi . Interdictia concedierii este prevazuta in art.25 alin.3 din OUG nr.111/2010, si anume:
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Asa este, intelesesem acest lucru. M-a indus in eroare postarea precedenta.
Va multumesc foarte mult pentru precizari.

Banuiesc ca ceea ce a spus dl. Tudor la pct 3 se poate aplica dupa perioada de 6 luni.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2013
Dany57, utilizator
Se aplica in conditiile expirarii perioadei de interdictie , in conditiile in care copncedierea intervina ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului respectiv.
Perfect! Acum imi este totul clar!
Tocmai mi-ati facut ziua excelenta! :)
Mi-ati fost de un real folos!

Va multumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere la revenirea din cic cu varsta de pana la 1 an MihaelaVerde MihaelaVerde Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine daca angajatorul are voie legal sa ma concedieze la revenirea din CIC cu varsta de pana la 1 an, motivand ... (vezi toată discuția)
Drepturi la revenirea din concediul pentru cresterea copilului Mara1234 Mara1234 Inainte de a pleca in concediu crestere copil am predat toata activitatea unei persoane nou angajata pe perioada determinata de 1 an (perioada concediului ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic desfiintare post lopy01 lopy01 Buna ziua, Chiar daca este un subiect abordat des de catre mamic as dori o indrumare legata de urmatoarea situatie: - peste vateva luni vreau sa ma ... (vezi toată discuția)