avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi are?

buna ziua. poate ma puteti lamuri si pe mine intr-o problema.
Unei prietene ia murit sotul. Ce drepturi are ea in urmatoarele conditii:
Sotul ei avea o fata din prima casatorie, cu prietena mea nu avea nici un copil (erau casatoriti de 10 ani). Apartamentul in care traiau ei este pe numele socrului prietenei mele (care este f bolnav si pe care ea il ingrijeste). La moartea socrului, ce drepturi ar mai avea prietena mea asupra apartamentului, acesta nefiind pe numele sotului decedat, ci al socrului ei? Mentionez ca soacra prietenei mele este moarta de 10 ani, dupa ea nefiind facuta inca succesiunea.
Va rog un raspuns, sa stim la ce sa ne asteptam. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 16:41, 7 Iulie 2013
si eu va rog sa cititi cu atentie ce am scris... :)
Mostenirea se face prin retransmitere...nu numai orin reprezentare, normal ca a socru nu are vocatie succesorala dar la soacra predecedata se va retransmite o cota si sotiei supravietuitoare si copilului din prima casatorie.
Prietena dumneavoastra nu are nici un drept asupra acelui apartament, pentru ca nu era un bun al sotului decedat.
Oameni buni, dezbaterea succesorala se va face dupa cum urmeaza:
Daca soacra a decedat inaintea sotului doamnei se dezbate succesiunea dupa aceasta iar in masa succesorala daca este bunul comun va intra cota de 1/2. Din aceasta cota de 1/2 socrul care este sotul supravietuitor va lua o cota de 1/4 iar fiul postdecedat casatorit fiind la acea data va retransmite o cota de 3/4 din 1/2 mostenitorilor sai care sunt sotia si fiica acestuia. Urmand ca aceste cote sa fie pt socru 20/32 adica 5/8 din apartament (1/2 cu titlu de bun comun si 1/8 din apartament ca urmare a dezbaterii mostenirii dupa sotie) fiica fiului postdecedat va avea 9/32 si sotia 3/32.
Mostenirea se face prin retransmitere si prin reprezentare.
La decesul socrului care detine cota de 5/8 din apartament nu va veni decat fiica fiului prin reprezentare.

Sunt notiuni diferite.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2013
ContSters250994, utilizator
va multumesc pentru raspunsuri. situatia e cat se poate de neagra. prietena mea nu era casatorita la data decesului soacrei; de asmenea, socrul ei avea apartamentul de dinainte de a se casatori prietena mea(sotul decedat nu mai avea frati). deci pot sa inteleg ca unica mostenitoare a apartamentului este fiica plecata.
In acest caz da! Era bine sa precizati toate lucrurile de la inceput ca sa fie clare si sa nu iscam discutii inutile.
Bunul fiind propriu la socrului la decesul acestuia vine doar nepoata de fiu predecedat prin reprezentare.

Alte discuții în legătură

Succesiune si dobindire apartament Petrash Petrash In urma decesului socrului meu a ramas un apartament cu doua camere. Dintr-o casatorie anterioara, socrul meu are doua fiice - pe FOSTA mea sotie si pe sora ... (vezi toată discuția)
Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)
Moștenire Mihaela Drăghici Mihaela Drăghici Buna ziua ! Soțul meu a murit acum 5 ani , socrul meu sa prăpădit și el după 2 ani , soacra mea încă trăiește ! Întrebarea mea este dacă nepoata ... (vezi toată discuția)