avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... OPRIRE APA RECE BLOC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

OPRIRE APA RECE BLOC

Sunt administrator la o asociatie de proprietari care este pe acelasi bransament comun de apa cu o alta asociatie. Din cauza ca cealalta asociatie nu si achita datoria catre apa, in ultimiii 3 ani a acumulat o restanta de aprox 29.000 lei, bani pe care fosta administratora a asociatiei mele, i a platit catre Apa Nova, incercand sa acopere neplata celeilalte asociatii, iar eu am preluat cu un minus de aprox 29.000 lei . Am dat in judecata asociatia rau platnica, procesul este in derulare. Am facut catre Apa Nova nenumarate adrese prin care sa le dovedesc ca restanta nu este a mea, ci a celeilalte asociatii, dar nu i a interesat si ne au oprit apa rece. Motivul a fost suma datorata, dar si faptul ca celalalt Presedinte, de la asociatia vecina, nu a dorit refacerea contractului cu Apa Nova, iar din aceasta cauza n am putut face o reesalonare a datoriei ! Ce pot face pt a avea din nou apa?
elga50 a scris:
Am mai spus, si o repet, "divortul" este de dorit ...

Avem opinii diferite si de aceea putem dialoga. Divortul nu este de dorit. Eu am avut rolul avocatului in piesa "Nepotrivire de caracter" a lui Ion Baiesu si cautam sa-i impac si nu sa-i despart pe cei doi care nu prea se potriveau ca si caracter. Cu toate ca era doar un rol si asa trebuia sa-i interpretez, intamplarea a facut ca rolul sa fie potrivit cu felul meu de a gandi si actiona in multe situatii.
Din punct de vedere al unui administrator, sigur, aceasta este o pierdere - la salariu - si nu e convenabila deloc. Motiv pentru care cei mai acerbi dusmani ai desprinderii asociatiilor sunt tocmai ei, dar si presedintii de asociatii care si ei pierd din "tort". Asta e singurul argument care ii mana-n lupta, nu grija fata de buzunarul locatarilor.

Aici este esenta a ceea ce ne despate in opinii. Eu nu pun in discutie avantajele personale ale unui administrator sau ale unui presedinte si va rog sa recititi mesajele mele. Eu sustin ca este in avantajul proprietarilor sa fie asociatia pe toate scarile dintr-un bloc, fiind economii clare in "buzunarul locatarilor" asa cum va exprimati, fara "tortul" pe care eu nu pot sa-l gust. Pot argumenta, cu speranta ca nu supar, ca unii care se ocupa de gospodarirea asociatie (administrator, presedinte) doresc desprinderea, faramitarea... tocmai in avantajul lor direct si personal, cu scopul de a avea griji mai putine si a le fi lor mai usor. Acestia nu se gandesc la interesul proprietarilor, la o reabilitare termica subventionata si care se face pe intregul bloc, la amenajarea spatiilor din jurul blocului, a curtii interioare, a spatiilor de parcare, a locului de joaca...

Poate ca procesul asociatiei dumneavoastra cu acel restantier de care vorbiti, a fost gresit gestionat, poate ca cineva din conducerea asociatiei nu a aplicat corect legislatia... Dar, noi, in asociatie incasam banii din penalizarile afisate pe lista de plata sau cele stabilite de instanta si le repartizam in fondul de reparatii tuturor proprietrilor din asociatie, indiferent de scara, conform suprafetei indivize a fiecarui apartament, adaugandu-le fondului de reparatii. Astazi am centralizat aceste fonduri pentru primul semestru din 2013 si-am repartizat peste 5000 lei incasati din penalizari tuturor proprietrilor, indiferent de scara sau bloc.
Chestiunile ramase nerezolvate in aceasta situatie sunt impartirea soldurilor care nu se face ca nu vrea nimeni sa dea bani pentru o expertiza.....si bransamentul la apa rece care si asta inseamna o cheltuiala foarte mare pe care nu si-o asuma majoritatea asociatiilor care vor si se si despart de asociatia-mama. De aici pornesc toate necazurile, nu de la salarii.

Gestionarea, protocolul necesar in cazul despartirii sau fuziunii nu inseamna cheltuieli de expertiza decat atunci cand administratorul, cenzorul, presedintele... sunt pe langa subiect. Atat timp cat acesti oameni stiu sa gestioneze problemele asociatiei, au situatiile bine intocmite, stiu sa faca si situatiile contabile in cazuri de acest fel.
Pentru o buna gestionare a apei, bransamentul separat pentru fiecare scara trebuie facut chiar daca scarile sunt in aceeasi asociatie. De la caz la caz acestea sunt mai costisitoare sau mai putin costisitoare in functie de pozitionarea si traseul instalatiilor deja existente in subsol.
Va dau dreptate ca nu de la salarii pornesc necazurile, acestea fiind, ca procent, foarte mici comparativ cu celelalte cheltuieli si de aceea nu vad corecte sustinerile cu interesul administratorului si tortul presedintelui de la inceputul mesajului dumneavoastra.

@adriantot
Vorbiti ca la carte.
Medierea o fi buna. nu zic, si poate aduce impacare, dar, ganditi-va, daca unul munceste pe rupte si celalalt doar ii "mananca banii", cum se zice, faci o mediere azi, mai faci una maine, ii impaci, dar lucrurile merg la fel. Ala care munceste se satura si se duce naibii iubirea....

Nu, nu a fost prost gestionat procesul. A fost dat in judecata, intre timp s-au despartit scarile, iar cand s-a terminat procesul restantierul care era la cealalta scara a vandut, s-au incasat banii, inclusiv penalizarile pe care presedinta de la acea scara nou infiintata ca asociatie n-a vrut sa le imparta si cu scara ramasa in asociatia-mama. Asta a fost. Iar in protocolul de despartire nu au vrut sa puna decat strict cotele restante, fara penalizari. Culmea e ca de acel proces s-a ocupat presedintele asociatiei-mama si s-a chinuit vreo 3 ani de zile, facand poteca la judecatorie, ca in acea vreme procesele aveau termene si de un an intre sedinte.
Adica facerea de bine.....

Nu-i nimic rau sa-ti doresti sa ai mai putine probleme de rezolvat, evident pe bani mai putini, dar esential este ca despartirea nu o face nici presedintele, nici administratorul, ei pot influenta, dar nu-i pot forta pe proprietari sa semneze despartirea daca acestia n-ar vrea si nu si-ar asuma costurile mai mari.

Bransamente separate se fac pentru asociatii si gratuit de catre furnizorul de apa rece.Totul este sa va intelegeti si sa achitati din urma.
Nu zau, chiar asa? Poate la dv. in oras.
Dar mai bine interesati-va si apoi veniti pe forum si ne spuneti si noua care este adevarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O problema cu apa rece de la apa nova..... IonCristi79 IonCristi79 Buna ziua! Ma numesc Serbu Cristi locuiesc in Bucuresti sectorul 5. De ceva timp exista o problema la mine in bloc legata de apa rece de la Apa Nova. Avem ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare protocol predescughe predescughe Buna ziua Am o intrebare Asociatie nou infiintata prin desprindere din asociatie veche nu poate semna protocolul de desprindere din vechea asociatie din ... (vezi toată discuția)
Esalonari alexandraaciubotaritei alexandraaciubotaritei Buna ziua, De 3 luni sunt presedinte al unui bloc cu 3 scari din sectorul 5. In luna octombrie anul trecut am descoperit ca administratora ne-a creat un ... (vezi toată discuția)