avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Echivalare diploma licenta
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Echivalare diploma licenta

Buna ziua,

Sunt cetatean roman si doresc sa imi echivalez / evaluez diploma de licenta in strainatate, intr-un stat parte la Conventia de la Haga (Statele Unite).

Ce am facut pana acum:
-am fost la facultatea emitenta a diplomei si am obtinut adeverinta de autenticitate
-am fost la CNRED pentru vizare

Ce nelamuriri am?

Urmatorul pas ar fi sa merg la Prefectura pentru obtinerea apostilei. Este nevoie de o apostila pentru diploma in sine, si una pentru suplimentul de diploma, 2 apostile in total?
Dupa ce obtin apostila (sau apostilele) de la Prefectura, mai departe ce ar trebui facut? Mentionez ca inca nu am tradus nimic, le traduc inainte sau dupa ce merg la Prefectura?

Avand in vedere ca diploma e doar in limba romana (suplimentul e atat in romana cat si in engleza), va trebui sa traduc diploma in engleza la un traducator autorizat, si sa legalizez traducerea la un notar public. Suplimentul fiind deja si in engleza, prespun ca nu mai trebuie tradus, cel mult ar trebui o copie legalizata la notar?

Cam asta e totul, sau traducerea legalizata trebuie si ea apostilata (supralegalizare)? (avand in vedere ca institutia din straintatate care imi solicita actele nu accepta diploma in original, ci doar copii).

Imi cer scuze daca nu am fost coerent in exprimare dar ma doare capul deja, de circa doua ore caut informatii, fie pe net, fie la diverse telefoane, si nu am aflat nimic concludent, pareri contradictorii. Nu vreau sa fac drumuri degeaba, cu atat mai putin sa platesc si apoi sa aflu ca nu am urmat procedura corecta.

Va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane 00:49, 9 Iulie 2013

Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor stabileste pentru cetatenii care au studiat in Romania si intentioneaza sa plece in strainatate ca dosarul lor privind vizarea actelor de studii din invatamantul superior romanesc sa cuprinda o serie de documente, dintre care, in cazul dumneavoastra, doar aceastea ar trebui sa faca subiectul dosarului:
- cererea adresata ministrului educatiei nationale, prin care solicitati vizarea diplomei de licenta si a suplimentului la diploma, documentul tipizat fiind semnat dupa ce actele au fost verificate;
- diploma de licenta si suplimentul la diploma, in original si in copie simpla;
- adeverinta de autenticitate a diplomei de licenta si a suplimentului la diploma eliberate de institutia de invatamant superior emitenta, in original;
- documentele personale de identificare, in copie simpla (carte de identitate, certificat de casatorie/divort, daca a avut loc schimbarea numelui).
Dupa achitarea taxei de vizare, vi s-au eliberat actele de studii vizate.

Practic, pe actele dumneavoastra de studii vi s-a aplicat o viza prin care se verifica si se certifica autenticitatea si legalitatea acestor acte de studii si a inscrisurilor de pe acestea. Aceasta procedura se aplica numai in cazul statelor care solicita, pe baza de reciprocitate, fie apostilarea fie supralegalizarea.

Pentru a suprima cerinta supralegalizarii lor, conform Conventiei de la Haga, in vederea obtinerii apostilei, va vor fi necesare urmatoarele acte:
- cererea tip, care se obtine de la Prefectura;
- diploma de licenta si suplimentul la diploma vizate de CNRED, in original si in traducere legalizata;
- cartea de identitate;
- chitanta platita la CEC/trezorerie/casieria institutiei.

Va sfatuiesc sa contactati intai Prefectura pentru a va confirma faptul ca diploma de licenta si suplimentul la diploma vizate de CNRED in original si in traducere legalizata POT fi apostilate de catre institutia lor sau daca apostila va fi eliberata de camera notarilor publici ori de tribunal.

Va doresc succes!

P.S. Informatiile care au stat la baza formularii acestui raspuns sunt preluate de pe website-ul Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, al Ministerului Afacerilor Interne - Directia Generala pentru Relatiile cu Institutiile Prefectului si de pe website-ul Guvernului Romaniei - Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti.











~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echivalare diploma cetatean european pentru admiterea la facultate in romania alexandracdr alexandracdr Am nevoie de echivalarea diplomei de sfarsit de liceu din Portugalia, problema inampinata are de a face cu Apostila de la Haga. Am intrat pe site-ul CNRED si ... (vezi toată discuția)
Unde trebuie sa merg pentru apostila si cat costa? magdutza2010 magdutza2010 Salutare!!!!!!! Vreau sa imi iau baietelul de 6 ani cu mine in Spania.Ideea este ca am nevoie de certificatul lui cu apostila,pt a-l inscrie la ... (vezi toată discuția)
Recunoastere titlu doctor luat in ce inainte de aderarea romaniei Cristian_Nicolae Cristian_Nicolae Subiect: - persoana care are titlul de doctor emis de o universitate din Anglia dar inainte de aderarea Romaniei la CE, are problema ca NU I SE RECUNOASTE / ... (vezi toată discuția)