avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinerea primei carti de identitate dupa 18 ani
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinerea primei carti de identitate dupa 18 ani

Am un nepot in virsta de 24 de ani din iasi are certificat de nastere dar nu si-a facut niciodata carte de identitate,cum trebuie sa procedeze pentru obtinerea acesteia?Am inteles ca trebuie sa i se faca amprentarea,conditie obligatorie de obtinere a C.I.?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:35, 9 Iulie 2013
Amprentarea este obligatorie numai in cazul cartilor de identitate electronice care trebuiau sa intre in vigoare incepand cu 1 iulie dar s-a amanat aceasta decizie pentru 2014.
Chiar si in aceste conditii, amprentarea nu este obligatorie, putandu-se opta pentru o carte de identitate clasica.

Pentru obtinerea cartii de identitate dupa 18 ani gasiti informatii aici:

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
cyan, moderator
cyan, scrie si in linkul pus de dvs. ca daca primul act d eidentitate se elibereaza dupa implinirea varstei de 18 ani trebuie
fisa cu impresiunile decadactilare ale solicitantului realizata de unitatea de politie de la locul de domiciliu sau resedinta al solicitantului;


Da, se face amprentare.
Mai e nevoie de declaratia unuia dintre parinti ori a unei terte persoane, din care sa rezulte faptul ca identitatea declarata in cererea de eliberare a actului de identitate, coroborata cu imaginea preluata ori cu fotografia atasata cereri apartine solicitantului.
In rest, actele obisnuite: act de spatiu, certificat de nastere, taxele platite la impozite si taxe sau la ghiseu.
Sa inteleg ca varianta cu refuzul amprentarii este valabila numai pentru cei care au obtinut cartea de identitate la implinirea varstei de 14 ani sau nu exista aceasta posibilitate de refuz indiferent de varsta?

Este o polemica destul de aprinsa pe aceasta tema a "decadactilarii" pentru obtinerea cartii de identitate.

Personal am fost decadactilat acum cativa ani cand mi-a fost decadactilata masina in urma intentiei bunavoitoare a unora care in mod sigur au fost decadactilati la vremea potrivita.

La sfarsitul anului imi expira valabilitatea CI si daca vor dori o decadactilare ii voi trimite sa le ia din baza de date a politiei.

Mai ramane sa ceara la obtinerea CI si amprenta dentara.
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
cyan, moderator
Nu are nicio legatura amprentarea care se face daca solicitantul CI este major si nu a mai avut niciodata carte de identitate cu noile carti de identitate care oricum inca nu se fac.

HGR 1375/2006 actualizata:
ART. 55
(1) În situatia în care eliberarea primului act de identitate este solicitată după împlinirea vârstei de 18 ani, sunt necesare documentele prevăzute la art. 53, precum si următoarele:
a) declaratia unuia dintre părinti ori a unei terte persoane, din care sa rezulte faptul ca identitatea declarata în cererea de eliberare a actului de identitate, coroborata cu imaginea preluată ori cu fotografia atasată cererii, apartine solicitantului;
b) fisa cu impresiunile decadactilare ale solicitantului, realizată de unitatea de politie de la locul de domiciliu sau resedinta al acestuia;
c) documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original si copie.


N-o sa va decadactileze nimeni la toamna nici daca vreti :)
=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima carte de identitate dupa 18 ani bibby bibby In cazul in care o persoana nu si-a facut buletinul de 14 ani si nici cel de 18 ani, din cauza ca nu avea domiciliu , care sunt masurile care trebuie urmate? (vezi toată discuția)
Fara carte identitate la 21 de ani i0nela i0nela Am un amic care la varsta de 21 de ani nu are carte de identitate. Ce trebuie sa faca pentru a-si face buletinul? Va primii amenda pentru faptul ca nu si la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! mi-am facut buletinul in anul 2013, cand am implinit ... Alexandra Frîncu Alexandra Frîncu Buna ziua! Mi-am facut buletinul in anul 2013, cand am implinit varsta de 14 ani, el avand valabilitate pana anul acesta, la final de septembrie. Imi puteti ... (vezi toată discuția)