Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat deoarece nu stiu cum sa procedez.
La firma unde lucreaza sotul meu, un service auto, patronul doreste sa ii opreasca sotului meu o suma de bani pentru o piesa de schimb pe care a comandat-o pentru un client, care nu a mai venit sa o monteze pe masina.
Clientul, nu era un client nou, ci unul care venea in mod repetat in service.
Acum, cand i se va plati salariul i se va retine fara nici un acord din partea lui contravaloarea piesei comandate.
Am citit toate informatiile cu privire la opriri din salariu si stiu ca patronul service-lui nu are nici un temei legal pentru aceasta oprire din salariu, insa nu gasesc informatii cu privire la ce putem face, unde ne adresam pentru acest abuz? Ce documente sunt necesare, care este termenul legal in care pot reclama abuzul de oprire nelegala din salariu si daca pot solicita daune sau altceva?
Va pun aceasta intrebare, deoarece prin aceasta oprire (o suma destul de mare), angajatorul sotului meu ma pune in situatia in care nu voi putea plati gradinita copilului.
Decizia de comandare a pieselor se face numai in baza devizelor de reparatii intocmite de mecanici.
Sotul are si atributii de constatarea a defectelor la vehiculele introduse in service?
NU, sotul meu nu face constatari.
Mecanicii angajati fac constatarile si devizele , iar comenzile se fac numai daca clientul este de acord cu costul (oferta de pret).
Daca este un client cu contract comanda se face imediat dupa acordul clientului iar daca nu are contract dupa achitarea unui avans.
Acest client pentru care s-a facut comanda fara avans, era un client care nu avea contract, insa efectuase reparatii in service cu plata la termen, iar sotul meu a avut acordul verbal al contabilei sefe pentru a comanda fara avans.
Desi a avut acordul verbal, acum nu se mai recunoaste (cred ca le este frica ca li se imputa lor).
Stiu acest lucru, insa cred ca stiti foarte bine cum se pune problema in mediul privat si acum mai nou si la stat.
Daca nu accepti ceea ce vrea angajatorul pleci, adica esti fortat sa iti dai demisia.
De obicei se practica expresia: "nu iti convine, poti pleca acasa si de maine nu mai veni"
V-as ruga sa imi spuneti care este solutia in cazul in care si alticneva se mai confrunta cu aceasta problema. Cum refuzam angajatotul fara sa ne pierdem locul de munca?
Singura solutie pe care a gasit-o sotul meu a fost sa accepte si sa isi caute de munca in alta parte. Este un venit pe care nu ne permitem sa il pierdem, deocamdata.
Cred ca sunt sute de angajati in situatia in care accepta anumite lucruri impuse de patroni si sefi deoarece nu isi permit sa isi piarda locul de munca.
Exista o cale legala prin care angajatul sa poata face ceva pentru a fi respectat, el si munca pe care o presteaza, sa nu fie tratat ca un "sclav" ( fara drepturi), amenintat ca isi pierde locul de munca si sa si-o si poata permitel?
Angajatorul a suferit un prejudiciu pentru ca sotul dvs. a facut o comanda fara achitarea unui avans de catre client. Acest prejudiciu il va recupera oricum, chiar daca sotul dvs. se va angaja la alta firma.
Sotul nu trebuia sa-si dea demisia, putea ramane in continuare la acelasi angajator, platea ce era de platit si pe viitor nu mai comanda piese fara achitarea avansului.
Conditiile in care te angajezi se negociaza inainte de semnarea contractului de munca.
Daca nu sunt respectate clauzele CIM de catre angajator, angajatul se poate adresa ITM si/sau instantei.