avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere din salariu fara hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere din salariu fara hotarare judecatoreasca

Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat deoarece nu stiu cum sa procedez.
La firma unde lucreaza sotul meu, un service auto, patronul doreste sa ii opreasca sotului meu o suma de bani pentru o piesa de schimb pe care a comandat-o pentru un client, care nu a mai venit sa o monteze pe masina.
Clientul, nu era un client nou, ci unul care venea in mod repetat in service.
Acum, cand i se va plati salariul i se va retine fara nici un acord din partea lui contravaloarea piesei comandate.
Am citit toate informatiile cu privire la opriri din salariu si stiu ca patronul service-lui nu are nici un temei legal pentru aceasta oprire din salariu, insa nu gasesc informatii cu privire la ce putem face, unde ne adresam pentru acest abuz? Ce documente sunt necesare, care este termenul legal in care pot reclama abuzul de oprire nelegala din salariu si daca pot solicita daune sau altceva?
Va pun aceasta intrebare, deoarece prin aceasta oprire (o suma destul de mare), angajatorul sotului meu ma pune in situatia in care nu voi putea plati gradinita copilului.

Astept un raspuns cat mai curand.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:14, 9 Iulie 2013
Buna m-cristina, poate nu m-am facut inteleasa.
Sotul meu nu si-a dat demisia si nici nu a acceptat la angajare aceste conditii.
El s-a angajat pe un post pe care este angajat si in acest moment (cel de inspector ITP), insa la ceva vreme dupa angajare, firma a ramas fara un angajat , cel de la receptie. Atributiile acestui post i s-au pus in carca cum se spune pe romaneste sotului meu.
In acest moment sotul meu este angajat in continuare insa pe langa atributiile din contract mai are de indeplinit si alte atributii care nu sunt specificate niciunde insa acestea ocupa timp, necesita ore suplimentare neplatite, etc.
Ceea ce se intampla in general in Romania, pe piata muncii, este un abuz si cred ca multi dintre noi stim asta, insa ne facem ca nu vede , nu reactionam, nu ne permitem sa reactionam sau mai rau nici nu stim ca avem anumite drepturi.

Oricum nu am deschis acest subiect decat pentru a cere niste sfaturi utile pentru a sti ce sa facem mai departe si deoarece nu mi se pare corect ceea ce se intampla.

Ai spus "conditiile in care te angajezi se negociaza inainte de semnarea contractului de munca" si sunt total de acord cu tine insa eu intrebam care este solutia legala de a se respecta acest contract de catre angajator? - Sotul meu a fost nevoit sa accepte aceste conditii pentru a nu-si pierde locul de munca. Refuzul de la bun inceput ducea la acest lucru.

Si hai sa fim seriosi, sustii cu atata usurinta faptul ca daca nu sunt respectate conditiile CMI te adreseze ITM-lui. Asa si..., ne adresam ITM-lui si mai departe...., ce se intampla? De cele mai multe ori nimic, insa angajatul isi pierde locul de munca si daca stie ca este nevinovat si vrea castig de cauza merge in instanta.
@ gabrielaghm

Este foarte simplu , atata timp cat nu se cunoaste efectiv atributiile ITM-ului toata lumea trimite la ITM sau daca nu se citeste destul de bine ceea ce s-a scris anterior singurul raspuns plauzibil este trimiterea la ITM.

Va spun sigur si cred ca cineva in va confirma aceasta sustinere, in multe din situatile postate pe forum de genul trimitere la iTM , stiti ce raspunde ITM-ul : consideram ca este conflict de munca si sa va adresati instantei de judecata.

Ceea ce se intampla pe piata muncii nu este din cauza ITM-ului , ci a vidului legislativ , a legislatiei neclare , a imposibilitatii puterii legisltive de a adopta acte normative care sa prevada exact solutii in anumite situatii si nu, in ultimul rand, a practicii judciare neunitare.


Buna gabrielaghm,

Imi pare rau daca am inteles gresit, dar ai scris ,,Singura solutie pe care a gasit-o sotul meu a fost sa accepte si sa isi caute de munca in alta parte”.

Stiu cat de greu este uneori sa rezisti, sunt multi dintre noi care am trecut printr-un conflict de munca. Ne intoarcem tot acolo, la serviciul acela, pentru ca asta stim cel mai bine sa facem, mai ales daca ne-am pregatit intr-un domeniu de strictă specialitate. Avem obligatii si trebuie sa facem fata.
Nu stiu ce sfaturi utile ai putea primi. Eu vad lucrurile destul de simplu: daca angajatorul nu vrea sa suporte si el o parte din costul piesei de schimb (banuiesc ca nu i-ar fi prea greu sa faca acest lucru, nu-i asa?), ca sa pastreze serviciul, sotul va trebui sa gaseasca o modalitate de a plati.
Privind atributiile suplimentare, in masura in care le poate face fata, cred c-ar trebui sa le accepte. In fisa postului, si in unele companii de stat este prevazut asa: ,, Indeplineste si alte atributii trasate de conducerea…”. Poti sa mai zici ceva?
Desigur, poate si sa nu accepte alte sarcini.

Sper sa gasiti cea mai buna solutie si sa treceti cu bine peste ce se intampla acum.

PS. Am editat mesajul si am scris ,,in unele companii de stat".
Greseala mea ca am generalizat.
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
ContSters233678, utilizator
m-cristina a scris:

... si in companiile de stat este prevazut asa: ,, Indeplineste si alte atributii trasate de conducerea…”. Poti sa mai zici ceva?

....


Nu in toate institutiile publce sau companiile de stat este prevazut asa ceva . Chiar daca ar fi , se poate semna fisa postului cu mentiunea "sub rezerva legalitatii acestei mentiuni".

Atributiile suplimentare neintroduse in fisa postului pot fi refuzate fara a se pune sub semnul intrebarii situatia locului de munca.
art.254 C.mun.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

In consecinta, angajatorul nu poate solicita recuperarea contravalorii prin acord unilateral .
In cazul in care totusi decide retinerea din salariu atunci sotul este indreptatit sa depuna o plangere in instanta impotriva angajatorului, plangere in care va avea posibilitatea sa solicite citarea in calitate de martor a contabilei sef de la care a avut acordul verbal ptr comandarea piesei.

Piesa de schimb respectiva va putea fi utilizata mai devreme sau mai tarziu la un alt vehicul., caz in care se poate considera ca nu mai exista un prejudiciu cauzat angajatorului iar retinerea din salariu a contravalorii piesei nu se mai justifica.
Angajatorul are la "indemana" posibilitatea sanctionarii disciplinare daca constata incalcarea atributiilor din fisa de post sau ROI.
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Penalizare financiara loc de munca SimonaFlr SimonaFlr Am o intrebare : daca este justificata o penalizare financiara in cazul cand ceea ce a fost gresit in viziunea directorului nu contravine fisei de post. Plus ... (vezi toată discuția)
Este normal sa-mi opreasca din salariu pe motiv ca am lovit o masina!? hexodus hexodus buna ziua...sunt angajat la o societate in functie de tehnician,pe langa meseria pe care o practic sunt nevoit sa si conduc.in urma cu doua luni am avut un ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu pentru neindeplinirea obligatiilor din fisa postului - incadrare anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati intr-o situatie : in momentul cand a venit la societate un client ascuns, un angajat al firmei, in functia de consilier ... (vezi toată discuția)