Daca ai luat un credit ipotecar si banca timp de 3 ani nu a facut nimic sa iti ceara banii inapoi, se prescrie datoria sau banca are si alte legi de recuperare a unor sume pe care nu le-a cerut? Adica, exista legi speciale pentru asa ceva sau intra la termenul general acceptat pentru prescriere?
Au. Asta e foarte interesant. Multumesc, chiar ma ajutati mult cu acest raspuns, avocatul meu nu mi-a spus asta si decizia mea de a intra intr-un procees sau nu tine foarte mult de ce mi-ati spus dvs. Puteti va rog sa-mi spuneti temeiul legal? Nu e o veste buna insa... e mai bine sa stiu dinainte de a ma baga in procese costisitoare si fara sanse de succes.
Noul cod civil Art. 2.343 Ipoteca este un drept real asupra bunurilor mobile sau imobile afectate executarii unei obligatii.
Prescriptia dreptului la actiune privind creanta garantata Art. 2.504
(1) Prescriptia dreptului la actiune privind creanta principala nu atrage si stingerea dreptului la actiunea ipotecara. In acest din urma caz, creditorul ipotecar va putea urmari, in conditiile legii, doar bunurile mobile sau imobile ipotecate, insa numai in limita valorii acestor bunuri.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica prescriptiei dreptului la actiune pentru plata dobanzilor si a altor accesorii ale creantei ipotecare, care, in afara capitalului, nu mai pot fi acoperite dupa implinirea prescriptiei din valorificarea, pe cale silita, a bunului grevat.
Termenul general de 3 ani Art. 2.517
Termenul prescriptiei este de 3 ani, daca legea nu prevede un alt termen.
Termenul de prescriptie de 10 ani. Cazuri Art. 2.518 Se prescrie in termen de 10 ani dreptul la actiune privitor la:
1.drepturile reale care nu sunt declarate prin lege imprescriptibile ori nu sunt supuse altui termen de prescriptie;
Dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel.
Acesta este termenul general, care, în lipsa unei prevederi contrare exprese, se aplică atât în cazul executării silite a titlurilor executorii referitoare la drepturi de creanţă şi drepturi reale mobiliare, cât şi în cazul executării unor obligaţii nepatrimoniale; în cazul titlurilor emise în materia acţiunilor reale imobiliare, termenul de prescripţie este de 10 ani.
Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită;
în cazul hotărârilor care prevăd termenul de executare, termenul de prescripţie începe să curgă de la expirarea termenului stabilit pentru executare;