avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Pamflet asupra unei opere de arta
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Pamflet asupra unei opere de arta

Buna ziua,

Am de gand sa imi fac un website unde sa critic, eventual foarte dur, anumite opere "de arta" executate prost,in scopul educarii dar si cu scop umoristic. De exemplu, un tablou facut de cineva public sau o anumita lucrare facuta prost si facuta publica de persoana respectiva. Acestea vor fi folosite si cu scop de pamflet pentru a ridiculiza anumite situatii sociale dar in general ma voi lega de valoarea lor calitativa atunci cand le voi ridiculiza.

Am citit legile cu privire la asta si am inteles ca pamfletul este legal insa cumva insulta nu. Desigur ca unele critici ar putea fi interpretate ca si insulta si nu stiu exact daca cineva ar putea face plangere la politie impotriva mea. Mentionez ca datele persoanelor care au efectuat produsele respective nu vor fi publicate deoarece nici nu as avea de unde sa le public si oricum scopul meu nu este sa ridiculizez o anumita persoana. Procesul ar fi urmatorul: voi publica pozele facute publice de acestia cu comentariile mele legate de aspectul estetic (ce se vede in poza, cum este executata, originalitate, etc.) nicidecum de utilitatea sau functionalitatea obiectelor respective (pe care nu as putea sa o testez in astfel de conditii).

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2013
VladimirVol, utilizator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 14:46, 15 Iulie 2013

E cu dus-intors ceea ce doriti. Va puteti alege si cu procese - important e sa va puteti apara (si veti putea, avand in vedere ca fiecare e liber sa critice - doar nu va referiti la persoana, ci la ceea ce a produs aceasta).
In principiu, e legal sa criticati si sa ironizati = sa va exprimati opinia cu privire la anumite opere.
Din punctul meu de vedere, pentru a fi “acoperit” poate ar fi indicat sa nu postati si fotografia operei, ci sa faceti trimitere catre aceasta - cei interesati sa afle daca aveti sau nu dreptate sa caute singuri.
Daca va fi vorba si despre texte sa publicati strict partea pe care doriti sa o criticati.

Legea 8 din 1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe e utila dar si dispozitiile din codul civil, cu privire la dreptul la propria imagine (art.73).
Un articol interesant (in opinia mea) - care se refera la caricatura, e drept, dar va poate inspira - gasiti la adresa de mai jos:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor - illustratii grafice ale unor personalitati alexandersone alexandersone Buna ziua, Sunt grafician si ma intereseaza daca am dreptul de a crea niste ilustratii cu personalitati istorice din Romania. Acestia sunt decedati si nu ... (vezi toată discuția)
Am de-a face cu un online stalker care folosește pozele mele ... lex2611 lex2611 Am de-a face cu un online stalker care folosește pozele mele și a apropiaților mei și le editează în moduri bizare sau umoristice dar mie mi se par ... (vezi toată discuția)
Calomnia prin presa Mihaita Catalin Mihaita Catalin Daca in presa se publica articole despre un primar de oras (ca persoana publica nu ca persoana fizica) ca a facut.... , a refacut...., a inlesnit semnarea unor ... (vezi toată discuția)