avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor - Illustratii grafice ale unor ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor - Illustratii grafice ale unor personalitati

Buna ziua,

Sunt grafician si ma intereseaza daca am dreptul de a crea niste ilustratii cu personalitati istorice din Romania. Acestia sunt decedati si nu stiu daca exista mostenitori, Ei au decedat de mult timp(peste 20 de ani) si sunt personalitati marcante pentru tara noastra. Mentionez ca aceste ilustratii vor fi imprimate si comercializate (de exemplu sub forma de calendare).
Daca o parte din aceste personalitati fac parte din familia regala, se expun altor reguli?
De asemenea daca aceste ilustratii sunt reeditari ale unor poze/picturi vechi intra sub alta incidenta?
Cel mai recent răspuns: alexandersone , utilizator 22:42, 11 Aprilie 2018
Drepturile de autor expira in general la 70 de ani de la moartea autorului, iar in anumite cazuri, de ex. fotografii, chiar mult mai devreme. Vedeti [ link extern ]

In anumite scopuri (pamflet, parodie, critica de arta, etc.) sunt permise copierea si redarea unor opere anterioare, eventual modificate (de ex. caricaturi facute dupa o pictura). Asta se numeste utilizare cinstita.
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2018
tgeorgescu, utilizator
Buna ziua,

Va multumesc frumos pentru raspuns. Link-ul este util.

As mai avea cateva neclaritati: In ceea ce priveste crearea unui portret al unei persoane, am nevoie de acordul persoanei sau a mostenitorului avand in vedere ca scopul este unul comercial? Se supun acelorasi drepturi de autor din link?

In ceea ce priveste picturile/pozele personalitatilor eu le voi folosi ori pentru a prelua un contur (fizionomie, corp) ori pentru a le recrea in stilul personal, adica voi folosi informatiile din picturi/poze pentru a obtine caracteristici si proportii (de exemplu o figura pozata frontal o voi face un portret din profil). In functie de cat de legala este prima varianta ma voi hotara cum sa fac. Banuiesc ca a doua varianta sigur nu va intra sub o incidenta legala?

Legat de familia regala, aveti idee daca se aplica alte legi sau daca este necesara o aprobare din partea acestora? Avand in vedere ca va fi vorba implicit de regele Carol 2 (decedat 1953).

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)
Santaj cu poze intime AlinaMuresan AlinaMuresan Buna ziua, din pacate sunt nevoita sa imi petrec timpul cu anumite probleme ce necesita consultanta unui avocat. Sa va spun povestea mea. In urma cu ceva timp ... (vezi toată discuția)