avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calomnia prin presa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calomnia prin presa

Daca in presa se publica articole despre un primar de oras (ca persoana publica nu ca persoana fizica) ca a facut.... , a refacut...., a inlesnit semnarea unor contracte....., simpatizeaza anumite societati comerciale...., in Consiliul Local a dezbatut.....a infaptuit...., etc., este posibil ca autorul articolului sa savarseasca infractiunea de calomnie daca a scris intr-un mod foarte literar si nu direct?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 09:59, 7 Noiembrie 2009
Nu o sa pateasca nimic persoana respectiva .
Putea sa scrie si direct, nu este infractiune, poate fi cerut drept la replica in ziar si/sau sa fie dat in judecata in civil pentru prejudiciu de imagine, dar e greu de castigat daune.
Deci, aceeasi concluzie ca romaniainedit, nici o problema.
Din 12 august 2006, a intrat in vigoare dezincriminarea articolelor 205, 206 si 207 (insulta, calomnia si proba veritatii).
De atunci insulta si calomnia nu mai sunt infractiuni , pentru ca Romania trebuia sa-si armonizeze legislatia cu cea a Uniunii Europene .
Ma rog, s-a "abrogat" dezincriminarea dar tot p-acolo este...

Singura solutie viabila este "civilul".
In Codul penal care este in vigoare , atat insulta , cat si calomnia ,inca sunt incriminate. Teoretic, oricine considera ca i-a fost adusa o vatamare , fie ea de natura civila sau /si de ordin penal, se poate adresa cu o plangere organelor in drept.
Daca articolul cu pricina este totusi scris intr-un mod ma i ,,literar" si nu se poate trage concluzia ca se adreseaza unei anumite persoane sau institutii, chiar daca se face si se admite plangerea , daca nu se pot dovedi faptele, va fi i n zadar. Deseori , in presa ,este utilizat ,,pamfletul" , ca o categorie aparte de articol, unde, desi exista tendinta de a se face asociere intre cele scrise si personaje din viata reala , totusi, acest gen de articole este des uzitat si acceptat . Cred ca avem marturia acesui fapt chiar si in emisiunile tv gen pamflet . Daca ar fi sa isi prinda mintea toti ceia care sunt vizati , fiind deseori excesivi ironizati, satirizati, acuzati chiar de cine stie ce, atunci CNA-ul ar aplica sanctiuni drastice , in plus, instantele ar fi full , fiind asaltate cu asemeena dosare. De regula nu se incepe up , chiar daca persone ( personaje) mai sensibile , simtindu-se grav lezate , se duc sa depuna plangere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere de calomnie dumiras dumiras ce sanse am ca un vecin sa fie tras la raspundere pe motiv de calomnie pt unele afirmatii care au fost facute la adresa mea ,afirmatii de furt infirmate de ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia leontzu leontzu Intr-o publicatie a aparut un articol defaimator la adresa mea in care am fost calificat hitlerist. Vreau sa-l dau in judecata pe cel care a facut aceasta ... (vezi toată discuția)
Calomnie enache ramona enache ramona As dori sa stiu ce solutie legala am in cazul in care ,in mod repetat, o colega de serviciu imi aduce diverse acuzatii de natura personala ,cu conotatii ... (vezi toată discuția)