avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Imprumut -cum sa am siguranta ca il recuperez ?
Discuție deschisă în Executare silită

Imprumut -cum sa am siguranta ca il recuperez ?

Doresc sa imprumut o suma de bani mai maricica unei rude apropiate, dar nu doresc sa raman descoperita. Cum pot sa-l imprumut iar in acelasi timp sa fiu acoperit legal, in caz ca nu imi inapoiaza imprumutul sa-l pot actiona in judecata pentru ai pune proprire pe salar sau bunuri. Ce tip de contract am nevoie si unde as putea sa gasesc? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 15:45, 22 Iulie 2013
marysimo a scris:

Doresc sa imprumut o suma de bani mai maricica unei rude apropiate, dar nu doresc sa raman descoperita. Cum pot sa-l imprumut iar in acelasi timp sa fiu acoperit legal, in caz ca nu imi inapoiaza imprumutul sa-l pot actiona in judecata pentru ai pune proprire pe salar sau bunuri. Ce tip de contract am nevoie si unde as putea sa gasesc? Multumesc

Cel mai sigur este contract de imprumut autentificat la notar cu ipoteca. Cereti extras de CF sa fiti sigur ca nu mai sunt si alte ipoteci inaintea dvs...

Este probabil cel mai sigur, dar cand vine vorba de doi amici ce isi imprumuta o suma rezonabila de bani, o ipoteca poate suna prea agresiv...pana la urma termenul de creditor pleaca de la notiunea de incredere (increderea acordata debitorului)...si nu poti sa te comporti intr-o relatie de prietenie intocmai ca o institutie bancara sau ca un camatar...
anona1963 a scris:

Este probabil cel mai sigur, dar cand vine vorba de doi amici ce isi imprumuta o suma rezonabila de bani, o ipoteca poate suna prea agresiv...pana la urma termenul de creditor pleaca de la notiunea de incredere (increderea acordata debitorului)...si nu poti sa te comporti intr-o relatie de prietenie intocmai ca o institutie bancara sau ca un camatar...

Fara suparare, dar cand vine vorba de imprumutat o suma de bani importanta de care o sa ai nevoie pe viitor, este cazul sa treci peste ideile de genul acesta. Ori iti iei toata masurile de siguranta ori faci ceea ce fac multi, adica spui simplu: nu vreau sa iti imprumut pentru ca nu vreau sa ne stricam prietenia dela bani.

Acum e alegerea celor 2 ce prefera. Vremurile sunt de asa natura ca nu mai poti sa mergi pe incredere deoarece poate ca debitorul ar vrea sa plateasca dar nu mai poate...
Evident aveti dreptate domnule avocat...eu incercam doar sa nuantez faptul ca legiuitorul pune la dispozitia creditorului si alte instrumente juridice si nu doar extremele. Pana la urma, patrimoniul reprezinta gajul general al creditorului chirografar, care are la indemana doua actiuni destul de corecte(pauliana, oblica) si nu sunt de parere ca fiecare raport obligational ar trebui garantat printr-o garantie reala...pana la urma, in cazul unor imprumuturi amicale, poti analiza situatia patrimoniala a viitorului debitor si poti trage o concluzie in ceea ce priveste un viitor imprumut. Parca este prea multa lipsa de diplomatie aplicarea in toate situatiile a unor garantii reale. Vorbeam evident din pct de vedere juridic, si nu construiam sintagme de genul: "Daca vrei sa scapi de cineva pentru totdeauna, da-i bani imprumut"...
Va dau un exemplu:
Un prieten vine sa va ceara bani imprumut (sa zicem 3000 euro). In trecut si dumneavoastra va-ti imprumutat la el, fara dobanda, fara garantii...etc. Ii cunoasteti situatia patrimoniala foarte bine (are un apartament si o masina). Acum, decideti sa-i cereti un act ad validitatem plus o garantie reala (un drept de ipoteca pe apartament) sau un contract olograf de forma imprumutului de consumatie prevazut de NCC ? De multe ori iti este jena sa-l refuzi, iti este jena sa aduci vorba chiar si despre un contract olograf...ce sa mai zic de un drum la notar sau de o garantie reala? ...relatiile sociale depasesc de cele mai multe ori o teorie pura iar oamenii au nevoie de solutii ce se pliaza pe nevoile lor...asta incercam sa induc in interventiile mele anterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi inapoi? isa1987 isa1987 buna ziua, doresc sa imprumut pe cineva cu 1000euro dar nu stiu ce act trebuie sa fac la notariat ca sa imi primesc banii inapoi si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut incheiat sub semnatura privata cu incheiere de data certa data de avocat DanyD DanyD Contractul de imprumut incheiat sub semnatura privata cu data certa prin Incheiere de atestare avocatiala ( cf.art. 3 alin. 1, lit. c Din L: 51/1995, ... (vezi toată discuția)
Bani pt imprumut andu86 andu86 as dori sa stiu si eu daca imprumut pe cineva, un prieten cu o suma rezonabila de bani, si incheiem un act la notar prin care se spune data si modul de ... (vezi toată discuția)