avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Buna ziua! Sotul meu a fost anuntat telefonic de catre matusa lui ca zilele ce urmeaza au programat la notarul din localitate dezbaterea succesiunii dupa parintii tatalui decedat al sotului (socrul meu). Ei vor sa dezbata doar o parte din succesiune, respectiv terenul agricol, fara casa si curtea unde au trait bunicii sotului. Spuneti-mi va rog, daca sotul nu poate ajunge(fiind la 200 de km de Bucuresti si neputandu-si lua zi libera de la serviciu), matusile si unchii sai pot sa dezbata succesiunea in lipsa sa? Ce efect ar avea pt noi, neprezentarea sotului la notar?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 13:56, 16 Iulie 2013
Poate imputernici pe cineva sa l reprezinte la dezbaterea succesiunii printr o procura notariala. Eliberarea certificatului de mosteitor se face in prezenta tuturor mostenitorilor.
Multumesc! Mai vreau sa stiu daca este legal sa se dezbata doar o parte din masa succesorala, respectiv terenul agricol...daca sotul merge acolo la notar si nu isi da acordul cu privire la acest aspect, mentionand ca doreste dezbaterea intregii mase succesorale, notarul este obligat sa ia in considereare acest aspect? (mentionez ca unchii si matusile lui se grabesc sa preia ternul agricol pentru a-l pune in vanzare si nu sunt deocamdata interesati de dezbaterea intregii mase succesorale).
da ia in considerare. Insa ulterior se poate suplimenta masa succesorala cu alte imobile.
in momentul in care declara ca exista numai teren agricol, inseamna sa declare fals ca nu mai exista alte bunuri in masa succesorala. teoretic vor sa ceara notarului public, sa nu vada ca in certificatul de atestare fiscala mai sunt declarate bunuri.

stau si ma intreb cateodata cand se procedeaza asa, ca am vazut cazuri in care succesiunea se dezbate numai pe o parte din bunurile care compun masa succesorala, cum de notarul public accepta ca mostenitorii sa declare sub sanctiunea codului penal ca nu mai exista si alte bunuri.

deci, mi-e greu sa cred ca vor putea dezbate succesiunea numai dupa bunurile care le convin mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept mostenire ContSters134265 ContSters134265 Matusa mea a decedat si nu are copii. Unchiul poate sa participe la succesiune dupa bunicul meu, avand in vedere ca pe numele lui si cei 6 copii mostenitori, ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! vă rog, să mă ajuțai în a descâlci o problemă, ... reliana reliana Bună ziua! Vă rog, să mă ajuțai în a descâlci o problemă, mulțumindu-vă anticipat pentru sprijin. Una dintre rudele mele, vărul meu, a consultat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ... lauramaria1 lauramaria1 Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ,dar fara acte. Acum vrea să îl vândă și să îl treacă pe noul proprietar. ... (vezi toată discuția)