avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... dreptul la imagine
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

dreptul la imagine

salutare tuturor!
as avea nevoie de un raspuns pentru urmatoarea situatie: in anul 2008 am lucrat la o firma cu care actualmente sunt in proses pentru plata drepturilor banesti-salariale cf contract individual de munca. recent am vizitat site-ul firmei respective si am constatat cu stupoare ca ei folosesc pe prima pagina a site-lui o fotografie cu mine, in timp ce ma aflam la birou si-mi desfasuram activitatea la data respectiva. problema este cum pot ei folosi aceasta imagineafara permisiunea mea si ce pot face pentru a-i obliga la renuntareafolosirii ei in continuare? ma intereseaza daca ii pot da in judecata si pentru asta si pe ce temei legal! va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alin Popescu , administrator 18:07, 13 Martie 2009
Cred ca se aplica lucrurile scrise in articolul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Numai bine.
Art. 88 alin. (1) din Legea 8/1996, privind dreptul de autor, spune ca "Utilizarea unei opere care contine un portret necesita consimtamantul persoanei reprezentate in acest portret".In cazul tau este vorba despre aceea foografie
Insa ar trebui sa mergi mai intai la administratorul site-ului respectiv, sa incerci sa il lamuresti ca apare fotografia ta si ca fara consimtamantul tau nu are ce sa caute acolo.Apoi daca administratorul site-ului respectiv nu te poate ajuta sau daca este de rea credinta, abia atunci poti merge la autoritati pentru a cere de urgenta obligarea administratorului site-ului sa iti dea fotografia jos.
Ar trebui, ca Legiuitorul, sa intervina si sa sanctioneze penal, fapta administratorului de internet daca acesta ar fi de rea credinta si nu iti sterge fotografia ta de pe site-ul respectiv.
Cred ca singura care poate decide in cunostinta de cauza este Instanta de judecata, care poate asculta toate partile implicate.
Oricum iti trebuie rabdare si un avocat bun !succes!

:)
@elacristinika-iasi: asa cum v-am raspuns si in comentariile la articol, nu e intotdeauna posibil ca administratorul sa ia o decizie in privinta materialului in cauza. Spre exemplu, eu pun o poza pe net, pentru care am acceptul celui pe care l-am pozat. Si totusi, el scrie admin-ului de website si il invita sa dea poza jos, spunandu-i ca nu are acceptul sau. Admin-ul, in cazul asta, nu are toate datele problemei. Tocmai aici e criza: singura care poate decide in cunostinta de cauza e instanta de judecata, care poate asculta toate partile implicate.

Altfel, ne-am trezi cu tot felul de abuzuri si nimeni n-ar mai fi sigur de nimic. Cred ca in drept se numeste siguranta circuitului comercial. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie internet radumir radumir Buna ziua, Situatia este in felul urmator : exista un blog functional. Posturile sunt compuse din informatii si poze preluate de pe site-uri de ... (vezi toată discuția)
Fotografiile mele sunt folosite pe un website fara acordul meu scris corinadi corinadi fotografiile mele sunt folosite pe un website fara acordul meu scris cel care a facut siteul respectiv refuza sa le stearga ba mai mult facand referire la ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cu privire la difuzarea de material cu caracter personal BEmanuel87 BEmanuel87 Buna ziua. Asist la un gen de scandal-circ pe care mi-l imputa un utilizator al internetului care activeaza in aceeasi comunitate cu mine. Am primit la un ... (vezi toată discuția)