avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna - recuperare salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna - recuperare salarii

Am lucrat la o fima de agenti de paza 3 luni si nu neam primit salariile.Am fost la ITM la arad si de acolo ni sa spus ca daca firma este in bucuresti ei nu pot sa ne ajute cu nimic.Sintem 90 si ceva de pers in aceasta situatie si am dorii sa stim ce trebue sa facem sa deschidem un proces.Am dorii sa stim daca putem face demersuri pt deschiderea unui proces civil sa dam firma respectiva in judecata.Firma de paza are sediul in bucuresti,noi sintem din jd arad,am lucrat 3 luni toti iar acum ne-au anuntat sa stam acasa si bani nu am primit nici un leu.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 17 Iulie 2013
Buna,

Nu am cunostinte juridice dar ti-as recomanda atat tu cat si colegii tai care se afla in aceeasi situatie, sa intentati un proces respectivei firme, deoarece in momentul in care contractul dintre angajat si angajator a fost semnat, automat clauzele din contract trebuie respectate. Faptul ca voi nu v-ati primit salariile de 3 luni, deja clauza privind remunerarea angajatilor, a fost incalcata, si poti apela la instantele judecatoresti. Acum nu stiu daca acel contract de munca al tau este pe o perioada determinata sau nu. Ar trebui sa va anunte daca firma este pe cale sa intre in insolventa sau nu. Ideea ar fi sa reclamati faptul ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile din contract. Sper sa-ti fie de folos acest sfat. Toate cele bune !
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia arei domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca, in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu restant Valentin_sandu1969 Valentin_sandu1969 buna ziua domnilor, se mai poate munci in romania legal, sa primesti salariul la timp, sa t-i se plateasca toate drepturile s.a.m.d? ce se intampla: -lucrez ... (vezi toată discuția)
Neplata salariu dey_23 dey_23 Buna ziua,ma confrunt cu urmatoarea problema :lucrez la o firma de paza cu sediul in Bucuresti si punctul de lucru unde imi desfasor activitatea este in ... (vezi toată discuția)
Sotul meu nu isi primeste salariul... alexandra_sorina alexandra_sorina buna ziua.viitorul meu sot lucreaza la o firma de instalari cablu tv ,telefonie si internet...normal data de salar era din 20 pana in 25...luna trecuta ... (vezi toată discuția)