avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie si intabulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie si intabulare

Buna seara, as avea o rugaminte la cine ma poate ajuta cu un sfat.Mama mea vrea sa imi doneze cota parte dintr-o casa pe care a obtinut-o prin mostenire cu titlu de proprietate.Intrebarea mea este daca acte nu exista decat titlul de proprietate, eu nu mai am frati este suficient un acte de mana cu martori prin care ea imi face donatia cu care ulterior pot intabula si daca ea se poate razgandi mai tarziu?Alta intrebare este daca am titlul de proprietate pe casa si teren, am expertiza topografica pot intabula direct la notar?
Va multumesc anticipat.Cu respect Adela
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 09:00, 17 Iulie 2013
Buna ziua! In primul rand trebuie sa stiti ca vanzarea imobilelor nu este valabila decat daca se incheie prin act autentificat de catre notarul public. Asadar, nici vorba sa incheiati cu mama dvs. un act de mana cu martori, pentru ca nu are nici o valabilitate, indiferent daca aveti sau nu frati sau surori.
Spuneti ca mama a dobandit casa "prin mostenire cu titlu de proprietate"; probabil ca va referiti la un certificat de mostenitor, pentru ca titlul de proprietate nu este eliberat decat pentru terenuri, ceea ce presupune ca mama are titlu de proprietate pentru teren si certificat de mostenitor pentru casa (sau, poate, certificat de mostenitor si pentru una si pentru cealalta). Spuneti ca aveti expertiza topografica; probabil va referiti la documentatia cadastrala...
In orice caz, sfatul meu este sa va adresati unui notar si sa-i prezentati toate actele, acesta va vedea daca aveti sau nu deschisa carte funciara pentru imobilul in cauza si in functie de toate acestea, va va spune care sunt pasii de urmat. Daca imobilul este intabulat, procedura este simpla: notarul solicita extrasul de carte funciara pentru autentificare, mai aduceti dvs. un certificat fiscal, cateva adeverinte despre care va spune notarul si incheiati contractul de donatie. Daca nu exista carte funciara, mai intai se intabuleaza imobilul pe numele mamei dvs. si apoi se perfecteaza contractul.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere certificat de mostenitor manona_1511 manona_1511 Buna ziua, in urma decesului mamei, a ramas urmatoarea masa succesorala: 2 terenuri alipite (cu 2 numere topo aferente) si un alt teren pe care se afla ... (vezi toată discuția)
Anulare tranzactie Statescu Statescu Buna ziua! Dupa decesul tatalui meu raman 3 mostenitori :mama mea, fratele meu si eu. La momentul intocmirii certificatului de mostenitor eu am renuntat la ... (vezi toată discuția)
Intabulare iuvri iuvri Buna ziua! Imi poate da si mie cineva niste informatii? Cum pot intabula terenul obtinut cu un titlu de proprietate obtinut in baza legii 247/2005? Unde ... (vezi toată discuția)