Sunt chirias al unui imobil ce este construit de o societate (A) pe terenul altei societati (B ) fara un acord scris pentru utilizarea terenului intre cele doua.
Dupa o perioada de 10 ani am negociat achizitia imobilului cu A.
A va vinde dar mi-a precizat ca dreptul de proprietate asupra terenului nu se poate transmite
B nu este interesat vanzarea terenului nici acum si nici in viitor.
Exista riscuri sa raman fara imobil (in sensul demolarii)?
Precizez ca si eu ca si chirias si A si B suntem societati comerciale.
Situatia este "as is". Terenul de sub constructie este intabulat . Este vorba de o parcela mult mai mare. Nu intra in discutie un acord scris intre A si B. Singura varianta este sa cumpar ce se poate, sa-l declar la DITL in vederea platii impozitului si de o actiune pt. intrarea in legalitate a constructiei . Despre accesiune nu poate fi vorba cat timp B nu a avut interes pt. bunul lui timp de 12 ani. Acest bun a fost construit si administrat de A si folosit de noi. Acordul a fost cel putin tacit intrucat B are un imobil pe aceeasi parcela deci au avut la cunostinta incepand cu momentul inceperii constructiei de faptul ca A ii foloseste terenul.
Asa consider si eu. B a emis catre A si A catre noi anexe ale facturilor in care suntem identificati separat de dansii si suntem contorizati individual exact de ei.
De asta am zis ce am zis!;)
Pentru documentare:
Accesiunea imobiliara artificiala presupune interventia omului.
o alta persoana decat proprietarul terenului ridica pe teren o constructie sau o plantatie, cu propriile materiale
Potrivit legii, lucrul principal este considerat terenul, prin urmare, proprietarul terenului devine si proprietarul
constructiei sau plantatiei: superficies solo cedit - art. 493 C. civ, art. 494 C. civ.
In temeiul accesiunii, proprietarul terenului este si proprietarul lucrarilor si este obligat la plata unei despagubiri catre constructor.
Daca insa proprietarul nu invoca dreptul de proprietate prin accesiune asupra constructiei ridicate de alta persoana pe terenul sau, lasandu-l pe constructor sa foloseasca nestingherit constructia, nu poate fi obligat la despagubiri.
In aceasta ipoteza, se face distinctia dupa cum constructorul este de buna-credinta sau de rea-credinta.
Constructorul este de rea credinta, proprietarul poate opta intre a pastra lucrarile cu obligatia de a-l dezdauna pe constructor sau posibilitatea de a-l obliga pe constructor sa isi ridice constructiile.
Drept de construire
jadzia
Detin terenul si o casa prin uzucapiune de 20 de ani. Stiu ca obtin titlul de proprietate dupa 30 de ani de folosinta dar pana atunci pot construi ceva pe ... (vezi toată discuția)