avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul somaj dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul somaj dupa concediu crestere copil

Buna ziua. sunt angajata din sept 2007, pe per nedeterminata, full-time. din noiembrie 2009 am intrat in conceiud prenatal , ulterior in ccc pana in ianuarie 2012. in timpul ccc am ramas insarcinata si din ianuarie 2012 am intrat in ccc pt al doilea copil pana in iunie 2013. a urmat perioada de preaviz de la firma deoarece postul s-a desfiintat. acum imi depun dosarul la somaj si vreau sa stiu cum o sa se calculeze ajutorul de somaj, stiu ca la o vechime de peste 3 ani se mai ia in calcul si un coeficient, dar eu am doar 2 ani lucrati inainte de ccc. nu se ia in considerare si ccc la vechime sau la stagiul de cotizare pt somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:28, 23 Iulie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
(n.m. indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

2. Perioada de CCC este perioada asimilata stagiului de cotizare la somaj.

3. - Aceasta inseamna ca perioada de CCC se are in vedere numai pentru calcularea stagiului de cotizare pentru aplicare procentului prevazut la alin.(3) al art.39 din lege.
- La cei 2 ani stagiu de cotizare la somaj se adauga anii cat ati fost in CCC si daca aveti peste 5 ani atunci se aplica procentul de 5% la media salariului de baza brut din cele 12 luni din adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este suma neagu georgeta neagu georgeta cat iau somaj daca salariul anainte de crestere copil era de 945 ron iar dup aceia 2 ani 6mil plus alocatia 2 mil total 8.cat voi lua somaj.multumesc (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de indemnizatie de crestere a copilului larigeor larigeor buna ziua. as vrea sa intreb ce somaj pot lua si pe ce perioada, dupa ce am avut indemnizatie de crestere a copilului si la serviciu m-am dus doar o luna. va ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza somajul? roxana.alecsa roxana.alecsa Deoarece angajatorul tocmai m-a anuntat ca postul meu s-a desfiintat( eu in ultimii 2 ani am fost in concediu crestere copil), as vrea sa stiu cum se va ... (vezi toată discuția)