avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Avantajele montarii centralei de apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Avantajele montarii centralei de apartament

Am o cunostiinta de si-a montat asa ceva s as dorii sa prezint cam ce sa intamplat in urma acestei hotarari cel putin acestei persoane:
Decoi apartament 3 camere,cumparat centrala in 2008 cand orice zbura se manca desigur prin credit dat la acea data pe centrala 2000 lei ,2000 lei debransari si racordare la conducta de gaz separat inca 2000 lei montarea de conducte de la bucatarie de la centrala pana in camere total au dat cam 6000 lei dupa 2,5 ani sa defectat total si fiind garantie de 2 ani a trebut sa i-a alta cu 2000 lei a dat cam tot atata pe reparatii la prima si montare centrala II respectiv 2000 lei,costurile cu caldura iarna s-au redus cu 40% dar mai mult frig in casa in plus cu partile comune reducere cheltuieli sa ajuns abia la 20%, dar in schimb pe vara la gaze a crescut factura cu 30% decat inainte cand era la comun in fine acum si cea de a -II-a centrala i-a iesit din garantie si se gandeste cu groaza ce o sa faca de se defecteaza si aceasta plus ca il ingrozeste ca pretul gazelor continua sa creasca.
In concluzie credeti ca a meritat aceasta investitie pentru care au facut un credit pe 10 ani initial iar apoi din cauza reducerii veniturilor l-au refinantat ajungand pe 20 ani ca in final sa tremure de frica ca iara l se va strica centrala si de asemnea ca pretul gazelor tot creste in continuare.
Voi ce parere aveti despre intamplarea acestor oameni?
Aveti alte puncte de vedere? Daca da mi-ar placea sa le stiu
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:23, 25 Iulie 2013
Interventie moderator

@alina_25

Nu inteleg exact scopul acestui topic.
Deobicei lumea vine aici si vrea sa se lamureasca cum sa proceze atunci cand da de necaz.
Dv. ne infatisati o istorie putin credibila cu un iz foarte suspect de demoralizare a celor care ar vrea sa-si monteze o asemenea CT si care oricum sunt destul de stresati de conditiile aproape imposibile de a-si satisface aceasta dorinta.
Acum veniti si dv. si ne blufati aici o gogoasa cu centrala stricata si una care sta sa se strice ca in povestea cu drobul de sare, plus costurile astronomice din care prietenul cu pricina nu mai iese nici daca neam de neamul lui ii va plati paguba.

Chiar daca ar fi adevarata aceasta poveste, este numai un ghinion al persoanei si atat.
Unii au ghinionul sa moara. Ce parere sa avem despre asta? Ca asa i-e dat omului, atat i-a fost ata!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2013
elga50, moderator
Nu doamna doream doar sa atrag atentia despre ce se poate intampla odata cu montarea undei centrale de apartament cat si dspre costurile rdicate ale acestuia scopul meu nu a fost sa demoralizez ci sa atrag atentia in speranta ca nu vor lua si alte persoane aceasi teapa pe care o lua si familia mea daca nu vedea cazul acestor oameni ca sa priceapa mai bine costurile si riscurile reale nu numai avantajele descrise in tot felul de brosuri pompoase.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2013
alina_25, utilizator
@alina_25
Topicul l-ati numit avantajele montarii ct, dupa care veniti defapt cu niste dezvantaje

Cred ca este hazardata afirmatia Dvs. cum ca CT-urile individuale sunt tepe. Pe ce va bazati afirmatiile? Pe faptul ca o cunostiinta a ales prost, sau neinformat modelul de CT, si ca a avut ghinion sa se defecteze dupa 2 ani. Faptul ca si CT-ul montat ulterior se va strica ni-l prezentati ca un fapt sigur in perioada imediat urmatoare (adica cca 2 ani de la achizitie), ceea ce nu este decat o posibilitate, nu si o ceritudine.

Dar sa revenim, stim noi oare ca acea CT a fost montata corespunzator? Adica nu cumva s-au mai taiat din costuri pe parcurs? Adica, un filtru Y nemontat ca lasa ca merge si asa, un filtru de particule de 5 microni, ca poate merge si fara, o supapa de sens care sa protejeze centrala de fluctuatiile de presiune ale instalatiei de alimentare, fluctuatii venite din afara si mai ales dinspre bateriile monocomanda care ne plac la toti sa le avem in casa?

Administrez un anasmablu micut de 230 apartamente toate cu CT. In cei 4 ani decand au fost puse in functiune cam 100 din ele stiti cate s-au stricat? Ei bine 8 centrale. Stiti si ce s-a stricat la ele? Ei bine un mic senzor de curgere apa, numitul glont, care costa fabuloasa suma de .... 80-100 lei cu montaj cu tot.

Trecem mai departe, la costuri de intretinere si exploatare:
- din 2 in 2 ani, verificare tehnica/ iscir (am facut-o de curand cu 62 lei/ CT
- luni de iarna, apartamente de 2 camere (50-55mp) la parter, defavorizate de temp constanta de 15-17 grade a subsolului si de faptul ca nu te incalzeste nimeni de sub tine = medie 250 lei/ luna noiembrie-martie la gaze
- luni de vara, aceleasi apartamente de 2 camere = medie 20 lei/ luna la gaze

Hai sa vedem ce se intampla cu o CT gigant de complex (cunoscut celor din bucuresti, in zona dristor):
- 60,000.00 lei / luna contractul de mentenanta si permanenta pentru ea (nu discutam daca e in regula contractul sau daca e nevoie de el, cert e ca exista) => cca 150-200 lei /ap/ luna vara-iarna.
- de la 700 la 1200 lei / luna / ap in lunile de iarca costul functionarii si consumul de gaz (de ce? pentru ca porneste mastodontul pentru 1 sau 100 sau 500 de proprietari care vor sa faca dus/ caldura, randamentul in funtionare atingandu-se dupa vreo ora de functionare si consumatori peste 40%)
- nu stiu ce costuri mai implica iscirizarea din 2 in 2 ani (poate e cuprins in mentenanta)

Acum, veniti voi cu costuri de caldura iarna sa le comparam cu ale mele sa vedem. Chiar asa o fi sa cei cu CT sa plateasca mai mult gaz decat se plateste caldura in sistem centralizat?



Initiatorul acestei discutii a recunoscut ca vrea sa influienteze oamenii sa nu-si instaleze centrale termice de apartament. Ce interes o avea ca prea le zice cu foc!?
Dupa mesajul documentat postat de @arckz, nu mai completez nimic cu privire la avanajele centralelor de apartament, la costurile lunare mai mici fata de sistemul centralizat...
Dar vad ca cel caruia i s-a defectat centrala si-a cumparat imediat alta, adica prima s-a evaporat, a facut explozie atomica de nu se mai putea repara.
Mare ghinion domnule sa te pupe asteroidul care cauta Siberia:kissing:
Apoi mai aflam ceva. Omul nostru a imprumutat 6000 lei adica nu s-a uitat la bani, a cumparat ceva mai scump. Altfel daca-si lua ceva mai modest atat in ce priveste centrala cat si caloriferele poate ca o rezolva cu 5000 lei. Dar, vorba aia "obrazul subtire cu cheltuiala se tine", nu!?
Iar cei 6000 lei au fost imprumutati pentru 10 ani adica o rata de 600 lei/an si doar 50 lei/luna ceea ce cu tot cu dobanda ar ajunge la maxim 80 lei/luna. Aici e cusuta cu ata alba!
De regula omul mai aduna ceva bani cand se pregateste de o asemenea cheltuiala si nu imprumuta de la banca pana la ultimul leut
Apoi nu am gasit banci care sa acorde un imprumut de 6000 lei pe o perioada mai mare de 5 ani ca sa nu mai spunem de 10 ani sau 20 de ani pentru o suma atat de mica.
Adica, vezi Doamne, ca omul s-a indatorat la bancile jecmanitoare pentru 20 de ani...

Dar ca sa se convinga oricine de avantaje sau dezavantaje ar trebui sa discutam pe situatii reale, corecte si nu pe asemenea catastrofe inchipuite.
Adica o familie obisnuita 3-4 persoane intr-un apartament cu 3 camere asa cum se spune initial, constata ca plateste pe sistemul centralizat 500-700 lei/luna iarna. La 6 luni de sezon rece se cam duc 3000-4000 lei pe caldura si apa calda plus alti bani pe gaz. Se gospodaresc un pic aduna in cateva luni de vara cate 500-700 lei ca si iarna la caldura si face 3000-4000 lei. Apoi cauta o firma din zecile de firme din oras, vede ca ar putea sa-si faca instalatia cu centrala cu tot, calorifere..., cu 5000-5500 lei. Poate discuta cu cei de la firma si sa dea 4000 lei imediat si 1000-1500 lei in urmatoarele 2-3 luni. Sau poate imprumuta aceasta diferenta de la prieteni, vecini, rude si le da banii inapoi in cateva luni. Inclusiv de la banca poate lua un imprumut pentru nevoi personale si-l poate achita intr-un an chiar si iarna din diferenta de la 500-700 lei cat platea anul trecut la 150-250 lei cat plateste acum gazul in lunile de iarna.
Si inca ceva: costurile cu intreaga instalatie pot fi reduse de la 5000 lei cat am spus initial cu 700-800 lei daca se pastreaza caloriferele vechi.

Dar sigur ca ce spun eu se poate intampla in situatii normale si nu in SF-ul prezentat in prima postare.
:offtopic:
Daca ne uitam in mesajele scrise de utilizator observam ca este un fel de purtator de cuvant al multor personaje reale sau inchipuite, un fel de teme puse in discutie, frizand realitatea. Nimic personal.
Sigur ca este o poveste cusuta cu ata alba si nici nu merita sa ne mai pierdem vremea discutand despre cai verzi pe pereti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se fura la gaze? alina_25 alina_25 In blocul meu suntem 11 apartamente din 20 pe sistem centralizat si restul 9 pe centrala proprie ,pentru ca aveam pierderi uriase la apa calda cei de la ... (vezi toată discuția)
Centrala apartament alina_25 alina_25 Cat costa montarea unei centrale de apartament sa zicem pentru un apartament cu 2 camere cam cat costa toata operatia adica debransare cost centrala cost ... (vezi toată discuția)
Valabilitate legi doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine : Locuiesc intr-un bloc de 37 de ap., cu centrala proprie alimentata cu gaz, cu contor general pentru apa calda ... (vezi toată discuția)