avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutati-ma! Sot disparut de 7 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutati-ma! Sot disparut de 7 ani

Sotul meu este disparut in Spania de pe data de 23.06.2006,l-am dat disparut in instanta de atunci.S-au implinit 7 ani de la disparitia lui si acum ce pot face sa-l declar mort,pentru a-i face fiicei mele o pensie de urmas?
Faceti o actiune pentru declararea mortii, avand in vedere ca deja aveti o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, in care sotul este declarat disparut.
In momentul in care hotararea declarativa de moarte va ramane definitiva, data mortii sotului va fi considerata ca fiind cea stabilita prin hotarare.
Va multumesc mult!O singura intrebare mai am,procesul pentru declararea mortii,va fi de durata mare?
Va dura ceva timp pana se vor indeplini procedurle prealabile si pana se va da termenul de judecata, conform codului de procedura civila:

Art. 944
Masuri prealabile
(1) Dupa sesizarea instantei, presedintele va cere primariei comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti, precum şi organelor politiei in a caror raza teritoriala a avut ultimul domiciliu cunoscut cel disparut sa culeaga informatii cu privire la acesta.
(2) Totodata, presedintele va dispune sa se faca afisarea cererii la ultimul domiciliu cunoscut al celui disparut, la sediul primariei comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti si la sediul instantei, precum si publicarea intr-un ziar de larga circulatie a unui anunt despre deschiderea procedurii de declarare a mortii, cu invitatia ca orice persoana sa comunice datele pe care le cunoaste în legatura cu cel disparut.
(4) Daca in patrimoniul persoanei a carei moarte se cere a fi declarată exista bunuri imobile, presedintele va cere, din oficiu, notarea cererii in cartea funciara, precum si inregistrarea acesteia in registrul comertului, daca este profesionist.

Judecata
(1) Dupa trecerea a doua luni de la data efectuarii publicatiilor si după primirea rezultatelor cercetarilor, se va fixa termen de judecata.
(2) Persoana a carei moarte se cere a fi declarata se citeaza la ultimul domiciliu cunoscut; citatia se publica intr-un ziar de larga circulatie. Daca persoana in cauza a avut un mandatar, va fi citat si acesta, pentru a da lamuriri instantei.
(4) Judecarea se va face cu participarea procurorului

ART. 946
Comunicarea hotararii
(1) Prin grija instantei care a judecat cererea, dispozitivul hotararii de declarare a mortii ramase definitiva se va afisa timp de doua luni la sediul acelei instante si al primariei comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala a avut ultimul domiciliu cunoscut cel declarat mort, precum si la acest domiciliu.
(2) Dispozitivul hotararii va fi comunicat instantei de tutela de la ultimul domiciliu cunoscut al celui declarat mort, spre a se numi un curator, daca va fi cazul.
(3) De asemenea, dispozitivul hotararii de declarare a mortii, cu mentiunea ca hotararea a ramas definitiva, va fi comunicat serviciului de stare civila de la ultimul domiciliu cunoscut al celui declarat mort, pentru a inregistra moartea.
(4) Cand este cazul, dispozitivul hotararii de declarare a mortii va fi notat in cartea funciara si se va inregistra in registrul comertului, in registrul succesoral, precum si in alte registre publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caz de dispariție AlinaElena901 AlinaElena901 Bună! Tatăl meu a dispărut în 2009. De atunci nu mai știu nimic de el. Am făcut proces pentru a vinde locuința, care este pe numele său. În calitate ... (vezi toată discuția)
Declararea judecatoreasca a mortii Adelina t Adelina t Am si eu o intrebare............Care este legea care reglementeaza procedura declararii judecatoresti a mortii?Si care ar fi intreaga procedura de urmat(ce ... (vezi toată discuția)
Mi se refuzã legalizarea sentinþei pe motiv cã aceasta trebuie publicatã în ziar geopop3 geopop3 O functionara a unei judecatorii refuza sa imi legalizeze o sentinta civila pe motiv ca trebuie publicata int-un ziar. Am citit sentinta si nu am regasit ... (vezi toată discuția)