avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare apartament - fãrã terenul aferent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare apartament - fãrã terenul aferent

Bună ziua, stimaţi colegi şi forumişti.
Se poate vinde un apartament, fără a vinde şi terenul de sub construcţie?
În speţă, în titlul de proprietate (hotărâre judecătorească) nu se menţionează şi de terenul aferent apartamentului, iar notarul public nu doreşte să autentifice un contract de vânzare-cumpărare fără a avea titlu şi pe teren. Or, clientul doreşte să vândă cât mai urgent, chiar dacă vinde doar apartamentul, însă acelaşi notar a spus că nu se poate aşa ceva.
Recunosc, cât de mult m-am documentat, nu am găsit nicio dispoziţie legală care să interzică acest lucru.
Aveţi vreo soluţie?
Cu stimă!
Cel mai recent răspuns: VoL , utilizator 15:40, 24 Iulie 2013
Bunul a fost preluat de stat în baza celebrului Decret nr. 92/1950, prin naţionalizare, de la bunica clientei, care cumpărase un imobil în anul 1933. După naţionalizare, imobilul a fost împărţit în mai multe apartamente şi vândute în baza Legii nr. 112 din 1995. S-a formulat acţiune pentru constatarea nelegalităţii titlurilor statului asupra apartamentelor, dispunându-se disjungerea pentru fiecare apartament însă numai în una din cele 7 hotărâri s-a menţionat şi de terenul aferent. Or, câtâ vreme şi certificatul de moştenitor, cât şi intabularea au fost efectuate în baza aceleaşi hotărâri, de ce refuză vânzarea?
In mod normal notarul care a facut certificatul de mostenitor trebuia sa observe acest lucru. Tocmai ca exista o hotarare care stabileste regimul terenului pentru un apartament din acel imobil , in mod normal in toate hotararile ar trebui sa fie mentionat si terenul. Primul notar nu a fost atat de vigilent ca cel de acum...
deci ne aflam in situatia clara in care terenul trebuia sa fie trecut ca obiect al proprietatii si din omisiune nu se regaseste in act. Omisiunea poate fi indreptata, spre interesul si castigul ambelor parti.
Cat despre intabulare, oriunde / oricand se pot face greseli, iar birourile de carte funciara nu sunt exceptia de la regula....ba din contra (din pacate) ... daca scrie ca 1+1 fac 3 in CF, asta nu inseamna ca notarul va trece 3 in act. Notarul are dreptul (si obligatia) de a verifica documentele si respinge cererea de autentificare in anumite conditii precum aceasta, dreptul de proprietate asupra imobilului nu este complet sustinut de acte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte funciara teren - apartament cumparat cu legea 112/1995 Alexpunctdinu Alexpunctdinu Buna seara, Am o intrebare: am un apartament pe care l-am cumparat in 2011 de la AFI prin legea 112/1995. I-am facut intabulare si cadastru, iar in ... (vezi toată discuția)
Speta legata de vanzare autentificata si probleme cu titlul stefanpopovici stefanpopovici Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea speta si va rog sa ma ajutati. Vreau sa cumpar o casa cu teren care are urmatoarea situatie: Casa este din 1967.In 1985 ... (vezi toată discuția)
Cum pot face titlul de proprietar daca am titul de mostenitor? e.madalin e.madalin Buna seara, Doresc sa stiu care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac pentru a obtine un titlu de proprietar. Mentionez ca am doar titlul de ... (vezi toată discuția)