avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Incalcarea Dreptului la Educatie
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Incalcarea Dreptului la Educatie

Buna ziua.De curand,de prin Iunie am ales sa dau admiterea la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza",in urma terminarii unei facultati bugetate de la stat(adic ape locurile de la fara taxa).Am indeplinit toate conditiile si criteriile medicale impuse,am sustinut examinarea psihologica ce facea parte din concursul de admitere(proba eliminatorie) si cu 2 saptamani inainte de inscrierea candidatilor la admiterea propriu-zisa,a fost modificat regulamentul,aparand o litera f la articolul 13 care cerea sa aducem o Declaratie cum ca nu am beneficiat de subventie din fndurile publice pentru urmarea unui program universitar de Licenta.Eu am urmat o facultate la buget,deci m-am prezentat cu o declaratie cum c am urmat.Insa am fost respins,dumnealor sustinand leea 1/2011 a Invatamantului care spune asa:art 142,alin.(6)-"O persoana poate beneficia de finantare de la buget pentru un singur program de licenta,un singur program de master si doctorat"
Bun,astea fiind considerate,pe langa faptul ca ei sustin ca au locuri doar bugetate de catre stat,am gasit urmatorul articol din lege: Ordinul MECTS nr 3.313/2012-Csapitolul 1-Organizarea admiterii-Art 1.alin (3)-(3)
Conform legii, metodologia proprie de admitere, conditiile de admitere, inclusiv cifrele de
scolarizare trebuie facute publice in fiecare an de catre universitate, cu cel putin 6 luni inainte
de sustinerea concursului de admitere. -Initial am crezut ca ei incalca aceasta lege,deoarece schimbarile au avut loc cu 2 saptamani inainte de inscriere,dar tot in regulamentul lor sunt prevazute eventuale modificari(ma rog).
Mai departe am gasit din acelasi ordin,Art 7,alin(2)-(2)
Costurile afe
rente depasirii duratei invatamantului gratuit, prevazute de lege, se suporta de
catre studenti-Deci prin urmare putem plati,fie Academia fie facultate pe care am termianto in cazul in care eram admisi.Domnii de la Academie insa nu ne-au facut posibila aceasta optiune,pentru c aei vezi domle sunt doar la buget.Bun,atunci am consultat drepturile mele la educatie prevazute de lege si Constitutie,la art 32.-toate cele 7 alineate
Apoi Legea nr 84/1005(LEGEA INVATAMANTULUI)-La art5.Alin(1)-etatenii Romaniei au
drepturi egale de acces la toate
nivelurile si formele de invatamant,
indiferent de conditie sociala si
materiala, de sex, rasa
, nationalitate, apartenent
a politica sau religioasa si alin (2)Statul promoveaza principiile invatamantului democratic
si garanteaza
dreptul la educatie diferentiata
, pe baza pluralismului
educational, in beneficial individului si al intregii societati
Bun.Apoi am agsit asa ceva-Legea 48/2002 pentru aprobarea OG nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminarea.In aceasta lege,se precizeaza clar exercitarea de catre cetatenii Romaniei a drepturilor la educatie si pregatire profesionala si art 15 alin.(1) vorbeste despre faptul ca orice fel de discriminare constituie contraventie, la fel si la alin(6).Intrebarea mea este,au facut ei ceva legal asa cum tot sustin ei?mie sincer mi se pare ca e o ingradite a drepturilor noastre.Si chiar de ar fi Academia la buget doar,unde scrie ca nu putem sa o platim sau c anu putem plati facultatea pe care am terminat-o la buget?Nu exista lege care sa ne ingradeasca dreptul la Educatie,asadar Academia anul acesta a cam sarit calul.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 16:01, 24 Iulie 2013
dacă respectiva institutie are prevăzut în Planul de scolarizare pe anul 2013/2014, doar forma bugetată, nu o puteti obliga să înscrie/sustină examen de admitere si să scolarizeze studenti si la forma cu plată.Solicitati informatii şi copie de pe aceasta, precum si de pe orice alte documente specifice cazului expus de dvs. precum si despre Carta Universitară, regulamente specifice anilor de studentie.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ingradirea unui drept potyzzor00 potyzzor00 Buna ziua. acum 2 ani am vrut sa particip la concursul de admitere la Academia de Politie A.I.Cuza iar dupa testarea psihologica ,la care am declarat admis, cu ... (vezi toată discuția)
Admitere a doua facultate bugetata Maestro4 Maestro4 Buna ziua!As dori sa dau admitere la Academia de Politie ,,A.I. Cuza,, ,dar in prezent sunt student la Facultatea de Medicina in anul 3, la buget! Pot sa ... (vezi toată discuția)
Student cu taxa sau fara taxa Nelica Nelica As dori sa ma ajute cineva sa lamuresc o problema. LEGE nr. 441 din 18 iulie 2001 stabileste:\"Art. 1. - Institutiile de invatamant superior de stat sunt ... (vezi toată discuția)