avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna dimineata,

Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia .
N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor.
Ca mostenitori,ai sorei mele suntem trei frati,dar sotul ei,nu a avut nici frati,iar parintii lor - si de-o parte, si de cealalta, - sunt,de asemenea, decedati.
Cumnatul are veri primari.
Care este cota din avere, care ni se cuvine noua,celor trei frati ai surorii noastre si care este cota care li se cuvine rudelor cumnatului nostru ?
Multe multumiri !!!
Vlad
Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 10:49, 13 Decembrie 2013
din masa succesorală a surorii vă revine 1/2 sau 1/4 din toată averea.
rudele soțului vor primi întreaga masă succesorală sau 3/4 din totalul averii.
art.972 Cod Civil cota succesorala a sotului supravituitor

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului; (nu e cazul)

b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului ;

c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.


Art. 977
Împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi

(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire.

(2) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de o jumătate din moştenire.

Art. 978
Împărţirea moştenirii între ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi
Moştenirea sau partea din moştenire cuvenită ascendenţilor privilegiaţi şi colateralilor privilegiaţi se împarte între aceştia în funcţie de numărul ascendenţilor privilegiaţi care vin la moştenire, după cum urmează:

a) în cazul în care la moştenire vine un singur părinte, acesta va culege un sfert, iar colateralii privilegiaţi, indiferent de numărul lor, vor culege trei sferturi;

b) în cazul în care la moştenire vin 2 părinţi, aceştia vor culege împreună o jumătate, iar colateralii privilegiaţi, indiferent de numărul lor, vor culege cealaltă jumătate.

la succesiunea surorii
daca luam ca exemplu un imobil, ce este dobandit ca bun propriu de aceasta din urma:
sotul are 3/6
dvs 1/6
frate 1 1/6
frate 2 1/6 din intregul drept de proprietate asupra imobilului

sau daca e bun comun sunt aceleasi cote aplicate pe jumatate din imobil cealalta cota de jumatate din imobil revine sotului supravietuitor ca urmare a incetarii comunitatii de bunuri

la succesiunea dupa sot va intra in masa succesorala cota de 3/6 plus cealalta cota de 1/2 din imobil, care se va imparti in mod egal intre mostenitorii acestuia.

Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
antonia77, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Cota mostenire Lucky63 Lucky63 Buna seara! As dori sa stiu si eu va rog care este cota pe care o are o mama,respectiv sora mea dupa decesul fiicei ei care nu era casatorita si nu avea ... (vezi toată discuția)