avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii de pensionare femeie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii de pensionare femeie

Buna ziua, sunt nascuta in mai 1959, am lucrat 34 ani si 8 luni din care 9 ani 3 luni in grupa II, pe urma am fost 1 an in somaj, ,momentan nu lucrez, la ce varsta ma pot pensiona anticipat, si cu ce penalizare ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:24, 1 Aprilie 2014
1. Pentru o femeie nascuta in mai 1959 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 5 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 5 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru anii lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 1 an si 6 luni (61/5 - 1/6 = 59 de ani si 11 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 2 ani si 4 luni ( 35/8 + 2/4 = 38 de ani).

3. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 59 de ani si 11 luni, in martie 2019;
- pensie anticipata partiala, la 56 de ani si 5 luni, in mai 2015.

4. - In cazul pensionarii anticipate partiale in mai 2015, diminuarea va fi de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, adica de 0,75% x 45 = 33,75%.
- In martie 2019 pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.
Pensie limita de varsta standard: in octombrie 2020, la 61 ani si 5 luni
Stagiul complet de cotizare prevazut de lege: 31 ani si 5 luni

Reducere varsta pentru gurpa de munca = 1 an si 6 luni
Pensie limita de varsta cu reducere pt. grupa: la 59 de ani si 11 luni

Stagiu suplimentar pentru grupa de munca: 9 ani x 3 luni/an = 27 luni = 2 ani si 3 luni
Total stagiu realizat = 34 ani si 8 luni + 2 ani si 3 luni = 36 ani si 11 luni

Aveti stagiul complet realizat, deci puteti beneficia de pensie:
- anticipata partiala, incepand cu octombrie 2015, penalizarea fiind de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. Pentru 5 ani de anticipare penalizarea este de 45%;
- anticipata (fara penalizare) daca reusiti sa realizati inca 2 ani si 6 luni ( e nevoie de stagiul complet + minim 8 ani)

Legea nr. 263/2010:

ART. 62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege......
(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.
ART. 63
La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
ART. 64
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu.

ART. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
ART. 66
La acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
ART. 67
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu.
"Legea nr. 263/2010:


ART. 64
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu."


Daca nu am primit pensia anticipata pt ca am fost reincadrata , ce trebuie sa fac pt a intra pe pensia pt limita de varsta? Se pune intai pensia anticipata in plata? si apoi se ateapta recalcularea pensiei pt limita de varsta?

Mai exista posibilitatea prelungirii cu un an a activitatii dupa implinirea varstei de pensionare pt limita de varsta?

Multumesc.


Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
Lylah, utilizator
1. - Daca indepliniti conditiile de pensionare pentru limita de varsta angajatorul are obligatia sa va inceteze contractul individual de munca (CIM).
- Dupa aceea va poate incheia un alt CIM, fie si pe epripoada determinata, cu aceeasi data cu care a incetat CIM.

2. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

3. - Inteleg ca ati solicitat si vi s-a aprobat pensionarea anticipata dar pentru ca nu ati dus dovada ca ati incetat CIM pensia nu a fost pusa in plata.
- Acum faceti cerere pentru pensie pentru limita de varsta si anexati si decizia pentru pensie anticipata pentru a nu vi se mai solicita inca un rand de acte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata si salarii compensatorii Mihai90 Mihai90 Buna ziua, Se fac disponibiliazari la mama la munca iar cei care au varsta pentru pensionare anticipata ii scoate la pensie si le dau salarii ... (vezi toată discuția)
Durata penalizare pensie adryanaiulya adryanaiulya Buna ziua, ma numesc Morariu Onorica, sunt la pensie anticipata partial (pensie de asigurari sociale dupa cum se specifica pe decizie), am o vechime in munca ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partiala brezel brezel persoana de sex feminin nascuta la data de 02 noiembrie1960 ,avand o vechime de 33.6 ani va rog sa-mi spuneti la ce data ma pot pensiona anticipat partial ... (vezi toată discuția)