Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
adi_09 a scris:
cristian i a scris:
dreptul special de mostenire al sotului supravietuitor
a.are natura juridica a unui legat prezumat de lage
b.se pierde in concurs cu mostenitorii rezervatari
c.il obliga pe acesta sa contribuie la plata datoriilor si sarcinilor succesiunii ,proportional cu vaoloarea cotelor succesorale la care este chemat in virtutea legii
d.niciuna
c
la,,a,, -avem 2 teorii
1.teoria legatului prezumat (doctrina si practica jud ,de la ,,inceputuri,,,,,,cum zice Mirei
2.un dr de mostenire legala-practica jud recenta
la,,b,,-doar cu descendentii
la,,c,,-nu in virtutea dr special contribuie,ci in calitatea de mostenitor legal-art 1155
am folosit.Institutii-Boroi/Stanciulescu/pag 556
@Adi-contribuie...... dar nu pt dreptul special...
cristian i a scris:
adi_09 a scris:
cristian i a scris:
dreptul special de mostenire al sotului supravietuitor
a.are natura juridica a unui legat prezumat de lage
b.se pierde in concurs cu mostenitorii rezervatari
c.il obliga pe acesta sa contribuie la plata datoriilor si sarcinilor succesiunii ,proportional cu vaoloarea cotelor succesorale la care este chemat in virtutea legii
d.niciuna
c
la,,a,, -avem 2 teorii
1.teoria legatului prezumat (doctrina si practica jud ,de la ,,inceputuri,,,,,,cum zice Mirei
2.un dr de mostenire legala-practica jud recenta
la,,b,,-doar cu descendentii
la,,c,,-nu in virtutea dr special contribuie,ci in calitatea de mostenitor legal-art 1155
am folosit.Institutii-Boroi/Stanciulescu/pag 556
@Adi-contribuie...... dar nu pt dreptul special...
mie mi se pare ca grila poate fi intrepretata in doua moduri adica exclusiv dreptul special il obliga la plata cheltuielilor succesorale sau (asa cum am interpretat-o eu) in sensul ca faptul ca sotul are un drept special de mostenire nu il exonereaza de la plata cheltuielilor succesorale, deci desi sotul are un drept special de mostenire este obligat la suporatea cheltuielilor succesorale.
statul
a.nu se bucura de sezina
b.raspunde de datoriile si sarcinile succesiunii numai in limita activului succesoral
c.culege bunurile mostenirii vacante in temeiul dreptului de suveranitate
d.niciuna