avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
Asa e scrie ca l-a pierdut....dar n-au trecut 10 zile ca sa i se retina insusirea bunului gasit
Faceam conexiunea cu atunci cand uita bunul intr-un magazin
adi_09 a scris:

mirei2012 a scris:

Nofacenoname0 a scris:

Mirei, nu e şantaj că taximetristul are dreptul să ţină bunul pt 10 zile...şi are şi dreptul la recompensă...deci folosul nu e injust..

Ai dreptate cand zici...dar nu asta e ratiunea...nu e santaj ca nu-l ameninta...am uitat detaliul asta si de asta am oscilat.
Bun gasit nu e pentru ca clientul nu l-a pierdut si nici abandonat...asta cred eu ca este explicatia lui a...pe care l-am rejectat cu greu ca imi parea corect....m-a imbrobodit conditioneaza fara sa ma gandesc la modul conditionarii. #-o

cum nu e pierdut daca scrie expres in grila ca l-a pierdut ?
Nu e insusirea bunului gasit fiindca fapta se consuma la expirarea celor 10 zile, pana atunci omul il poate tine in posesia sa, si sa il predea chiar in a 10 zi, chiar daca clientul il cere a doua zi cand si-a dat seama ca l-a pierdut... si atunci daca santaj nu e si nici insusirea bunului gasit, ramane varianta A.

Multumesc pt explicatie Adi.
Am inteles si eu de ce nu e insusirea bunului gasit. =D>
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
a_diaconu, utilizator
Art. 942
Proprietatea bunului găsit
(1) Bunul mobil pierdut continuă să aparţină proprietarului său.
(2) Găsitorul bunului este obligat ca, în termen de 10 zile, să îl restituie proprietarului ori, dacă acesta nu poate fi cunoscut, să îl predea organului de poliţie din localitatea în care a fost găsit. Acesta are obligaţia de a păstra bunul timp de 6 luni, fiind aplicabile în acest sens dispoziţiile privitoare la depozitul necesar

945. Restituirea bunului găsit către proprietar
(2) De asemenea, în cazul bunurilor cu valoare comercială, proprietarul este obligat să plătească găsitorului o recompensă reprezentând a zecea parte din preţ sau din valoarea actuală a bunului.

Da, modalitatea de obţinere a folosului trb să fie injustă, eu am zis folos injust ca să mă exprim mai repede...dar ţinând cont că taximetristul are dreptul să ţină bunul timp de 10 zile, înseamnă că poate negocia o restituire înainte de termen...mi se pare perfect legal...

Ceva de genul: îmi dai acum 20% ţi-l restitui pe loc...dacă nu eşti de acord...îl duc la poliţie şi oricum eşti obligat să îmi dai 10% doar că îl primeşti peste vreo 10 zile...e negociere isteaţă, nu şantaj:)) taximetristul are street smarts:))
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
Nofacenoname0, utilizator
Nono esti bun de negociator...stii si pe unde sa te strecori :tooth:
Am învăţat de la mister univers, acest as al strecurărilor...:))

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)