avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselatorie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselatorie

Buna dimineata tuturor,

As dori un sfat in ceea ce priveste o situatie cu care ma confrunt si refuz sa cred ca nu exista o rezolvare.
Cu doua saptamani in urma am avut o discutie cu o echipa de 2 zugravi independenti ( care nu lucreaza pe firma) in legatura cu o lucrare pe care doream sa o fac in apartament.
Ne-am inteles asupra lucrarii si le-am dat 500 Ron urmand sa se prezinte la lucrare peste 2 saptamani impreuna cu ceva materiale necesare pentru demararea lucrarii.
Dupa cateva investigatii mai amanuntite am constatat ca pretul cerut de ei este unul mult prea mare fata de piata si i-am contactat anuntandu-i ca renunt la ei, carandu-mi banii dati inapoi.
Aici, surpriza (sau nu), acestia refuza sa-mi restituie suma de 500 Ron motivand ca acea suma a reprezentat o arvuna. Mentionez ca nu am facut cu ei nici o hartie de mana (desi nu stiu ce valoare ar fi avut dpdv legal). Am insa inregistrari telefonice ale convorbirilor purtate cu acestia in care recunosc faptul ca le-am dat acea suma si ca refuza sa mi-o restituie.
Ce sanse am sa recuperez acei bani si ce pasi ar trebui sa urmez pentru acest demers? Eu si sotul meu am fost naivi, acum imi dau seama, dar cei doi ne fusesera recomandati de o ruda apropiata si am avut incredere ca sunt oameni cinstiti. Stiu numele lor si unde lucreaza fiecare, ne pot ajuta aceste informatii cumva?

Multumesc anticipat pentru orice ajutor dat in gasirea unei solutii.
O zi buna tuturor...
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 18:55, 29 Iulie 2013
Din punct de vedere juridic, daca i-ati acuza de o infractiune ati putea intra la denunt calomnios. Asta este un diferend care trebuie rezolvat in drept civil, asta daca aveti bani de dat la avocati si va asumati riscul de a pierde procesul.
Vă pierdeți vremea cu plângeri pe la poliție sau pe la parchet.

Fapta respectivă nu reprezintă nici o infracțiune. Puteți citi definiția înșelăciunii sau a abuzului de încredere din Codul Penal. Fapta relatată de D-voastră nu se încadrează în nici un caz la nici una dintre aceste infracțiuni.

Mai mult, din cele relatate de D-voastră nu rezultă că acea sumă avansată de D-voastră nu are titlu de arvună, ceea ce înseamnă că dacă D-voastră reziliați contractul, veți pierde arvuna, adică suma pe care ați plătit-o la încheierea contractului.
Practic ați încheiat un contract pe care D-voastră nu mai vreți să-l respectați.

În cel mai bun caz ați putea încerca recuperarea sumei respective printr-o acțiune civilă, dar și aici șasele sunt foarte mici.
V-as ruga dle Patrick sa-mi indicati unde anume este legiferata acea aza-zisa arvuna (nu de alta, dar doresc sa ma informez in mod corect) si ce articol spune ca suma de bani data pentru achizitia unor materiale dispare peste noapte in cazul in care nu mai doresc acea achizitie.
Daca exista vreo lege care atesta cele afirmate de dvs., evident ca ma voi supune acesteia. Faptul ca n-am cunoscut legea nu ma poate absolvi de vina de a acorda incredere unor oameni pe care i-am socotit cinstiti.

Va multumesc...
oare acesti zugravi nu pot avea probleme ca v-au luat niste bani fara sa va dea chitanta ? sau ca lucreaza la negru?! nu fac evaziune fiscala? faceti o sesizare la fisc!
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2013
kyrakyra_65, utilizator
kyrakyra_65 a scris:

oare acesti zugravi nu pot avea probleme ca v-au luat niste bani fara sa va dea chitanta ? sau ca lucreaza la negru?! nu fac evaziune fiscala? faceti o sesizare la fisc!

Se pare ca nimeni nu pune asa problema, vinovati suntem noi ca pe banii nostri ne-am permis sa renuntam la o lucrare si nu niste escroci care si-au insusit o suma de bani fara a presta vreun serviciu...

Alte discuții în legătură

Recuperare bani - produs de la teleshopping aledical aledical Sotia mea a cumparat un produs de la o firma care fac reclama pe toate posturile tv cu diverse produse care nu sint reale cum se prezinta in reclama. A primit ... (vezi toată discuția)
Inselaciune -descrierea in datele tehnice ca produs fabricat intr-o tara insa facut in china atitudine atitudine Am cumparat o motocoasa si dupa cateva zile s-a stricat am dus-o la reparat si mi s-a restituit dezmontata intr-o cutie de carton la gramada vanzatorul nu vrea ... (vezi toată discuția)
Excrocherii romanesti ing_Dumitrache ing_Dumitrache foarte pe scurt - am gasit pe ejobs o oferta pt munca in strainatate, am luat legatura cu firma de recrutare, am platit taxa ceruta pt verificare aptitudini, ... (vezi toată discuția)