avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata divortat decedat -partaj minori la bunurile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata divortat decedat -partaj minori la bunurile parintilor

Buna seara. Suntem intr-o situatie foarte complicata.Fratele a decedat in urma cu o saptamana.A locuit in timpul casatoriei la parintii mei.In urma cu 2 ani au divortat si in urma divortului cei doi minori au ramas la mama .Am ramas doua surori si traiesc ambii parinti.Intamplator am aflat ca fosta cumnata , care si-a pastrat si numele , nici nu era fratele ingropat , umbla deja pe la avocati ptr. partaj la mostenire (daca am inteles bine termenii).Am vrea sa stim cum o putem impiedica sa obtina aceasta mostenire , in conditiile in care ea din timpul casatoriei era deja cu un alt barbat si tot timpul facea scandal la casa parintilor . Va multumim.
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 09:34, 30 Iulie 2013
Imi cer din nou scuze ca nu am reusit sa fiu prea clara in informatii.Inca inainte de divort fosta cumnata si-a luat copii de la casa parintilor mei (pe fetita o mai lasa la frate dar statea mai mult la parintii mei - locuiau in aceeasi curte .Va deranjez din nou cu o intrebare : de ce notarii pe care i-am intrebat nu ne-au spus de varianta aceasta cu testamentul ptr. ca pare mult mai simplu si ce inseamna ca copii fratelui decedat raman doar cu ,,rezerva".Tatal nostru , dupa cum am spus , este foarte bolnav si dupa necazul prin care a trecut nu se stie cate zile mai are de trait.Mentionez ca mama fostei cumnate inca de la inceputul casatoriei vroia ca parintii mei sa-i faca acte pe una din case(o vila cu subsol , parter si etajul in curs de finalizare)practic acesta a fost interesul doamnei in aceasta casatorie, de acea am vrea ca ea sa nu obtina nimic ptr. ca a provocat multa suferinta.Din acest motiv am vrea sa rezolvam situatia mostenirii cat mai repede.Va multumim ptr. toate informatiile primite.Cu stima .
Vreti sa nu mosteneasca nimic?Va propun eu solutia:vindeti tot ce e pe numele parintilor ,banii ii impartiti intre frati si gata .Iar parintii vin si stau la dvs ,ca sa demonstreze ca banii de pe casa s-au impartit e greu.Sau frumos casa o vinde printr-un contract de vanzare-cumpare catre dvs si sora dvs.Are ea bani sa plateasca un avocat care sa demonstreze ca ati platit pretul real?Parintii dvs pot vinde oricui !

"ce inseamna ca copii fratelui decedat raman doar cu ,,rezerva"?"

Rezerva succesorala este acea parte dintr-o mostenire a cuiva la care anumiti mostenitori (specificati clar de lege si anume copiii, nepotii, stranepotii etc, sotia si parintii, numiti rezervatari) au dreptul in temeiul legii , chiar impotriva vointei defunctului.
Rezerva succesorala este jumatate din cota lor normala de mostenire.
Mentionez ca dreptul la rezerva il au doar acei mostenitori rezervatari care vin efectiv la mostenire si o accepta.
Pentru cazul dvs, daca sa zicem, decedeaza ambii bunici, concret situatia ar sta astfel:
mostenitorii ar fi: dvs, sora dvs si cei doi nepoti.
Daca nepotii nu ar fi dezmosteniti (adica, daca nu ar exista un testament in care dvs. si sora dvs. sa fiti desemnate legatare universale asupra intregului patrimoniu al parintilor - atentie; fiecare parinte face un astfel de testament) cotele de mostenire ar fi urmatoarele: dvs: 1/3; sora dvs. 1/3; nepotii impreuna 1/3 (adica 1/6 fiecare) (1/3 + 1/3 + 1/3 = 1) Sau , daca aducem la acelasi numitor:
2/6 + 2/6+ 1/6+ 1/6 = 1

Daca nepotii sunt dezmosteniti, situatia ar fi urmatoarea:
- nepotii iau doar jumatate din 1/3, adica 1/6 in total (1/12 fiecare); asta este rezerva lor data de lege
- dvs si sora ati imparti in mod egal restul de 5/6 (1/6 + 5/6 = 1)

Cota dvs. si a surorii creste cu 1/6.

Mai mult nu se poate face.

Nu va recomand intocmirea nici unui act de vanzare ori donatie ori intretinere, intre dvs. si parinti, fiind toate atacabile, considerandu-se donatii deghizate.
Daca se vinde pe bune, unor straini, atunci e alta situatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Succesiune-rog raspuns montecarlobaby montecarlobaby Buna ziua . As avea o intrebare. Parintii mei au mai multe imobile . Suntem 2 frati: eu si sora mea. Sora mea este casatorita . Parintii au facut contract de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)